ManşetDoğa Mücadelesiİklim Krizi

15 Mayıs Dünya İklim Günü’ne doğru: Türkiye’de iklim farkındalığı artıyor

0
Fotoğraf: Cansu Acar

İklim krizinin nedeninin insan faaliyetleri olduğuna dikkat çekmek ve buna yönelik farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 15 Mayıs, küresel çapta Dünya İklim Günü olarak kutlanıyor.

2021, 1024 aşırı hava olayıyla tüm zamanların en çok aşırı hava olayı görülen yılı oldu. Atmosferdeki karbondioksit seviyesi, insanlık tarihinde ilk defa aylık ortalama milyonda 420 parçanın (ppm) üzerine çıkarak rekor kırdı.

İlgili haber: Atmosferdeki CO2 seviyesi insanlık tarihinde kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı
İlgili haber: Önümüzdeki beş yıl içinde küresel ısınmanın 1,5 dereceyi aşma ihtimali arttı

Bilimsel raporlar, Türkiye’nin aşırı hava olaylarına karşı Avrupa’nın en kırılgan ülkesi olduğunu gösterirken iklim krizinin etkileri Türkiye’de gün geçtikçe daha fazla hissediliyor.

Türkiye’de 2021 yılında özellikle de orman yangınlarının ve sel felaketlerinin artmasıyla aşırı hava olaylarına yönelik dijital içeriklerin sayısı 2,2 milyona, iklim ve enerjiye yönelik içeriklerin sayısı 454 bine; iklim müzakerelerine yönelik içeriklerin sayısı 264 bine, iklim ve çevre hareketine yönelik içeriklerin sayısı ise 104 bine ulaştı.

Basılı ve dijital basında iklim krizi ile ilgili konular toplam 170 başlıkta haber olarak yer aldı, 7400’den fazla farklı mecrada konuşuldu.

İklim krizinin medyaya yansıması ile paralel olarak halkın da iklim krizine yönelik farkındalığı ve endişesi de bir önceki seneye göre arttı. KONDA’nın araştırmasına göre Türkiye’deki her dört kişiden üçü iklim krizinin insan faaliyetlerinin sonucu olduğunu düşünüyor, toplumun dörtte üçü iklim değişikliği için endişeli.

Change.org Türkiye de, 15 Mayıs İklim Günü için iklim kriziyle mücadelede bireyler ve sivil toplum kurumları tarafından başlatılan kampanyalar arasından en fazla imzalanan iklim kampanyalarını bir araya getirdi. İklim kriziyle mücadele için öne çıkan 70 imza kampanyasına 700 binden fazla kişi destek oldu.

“İklim Acil Durumu İlan Edilsin”, “Türkiye 2030’a Kadar Kömürden Çıksın”, “Akbelen Ormanı Kömür Madeni İçin Kesilmesin”, “Zeytinime Dokunma”, “Yeni Bir Orman Kanunu Düzenlensin”, “Kuraklık Doğal Afet Sayılsın”, “Sıcak Havayla Mücadele Birimleri Kurulsun”, “Üniversiteler Karbon Nötr Olsun” talepli kampanyalar, 2021’in öne çıkan kampanyaları oldu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.