Manşetİklim Kriziİklim ve Enerji

Atmosferdeki CO2 seviyesi insanlık tarihinde kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı

0

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), Hawaii’deki Mauna Loa Gözlemevi’nden alınan yeni verileri kamuoyuyla paylaştı.

Buna görer aylık ortalama atmosferik karbondioksit (CO2) seviyeleri 64 yıl önce ölçümlerin başlamasından bu yana en yüksek seviyeye gelerek nisan ayında milyonda 420 parçayı (ppm) aştı, hatta geçen hafta bir gün içinde 421,33 ppm’yi gördü.

NOAA verileri, geçen yılın atmosferik karbondioksit seviyelerinin, Sanayi Devrimi öncesi seviyelerin yüzde 50’den fazla aşıldığı ilk yıl olduğunu da ortaya koymuştu.

2021 Mayıs ayında en yüksek düzey 419,13 ppm olarak kaydedilmişti.

İlgili haber: 2021’de atmosferdeki metan gazı yoğunluğu tarihin en yüksek seviyesinde: Karbondioksit seviyelerinde de büyük sıçrama var

Yükselen seviyeler ne anlama geliyor?

Son on yıldır iklim bilimciler, CO2 seviyeleri 450 ppm’e ulaştığında iklim değişikliği kaynaklı aşırı hava olaylarının artacağını ve küresel ısınmanın etkilerinin şiddetleneceğini söylüyor.

2014’te ilk kez milyonda 400 ppm seviyesine ilk kez 2014’te ulaştık, o zamandan beri, küresel CO2 seviyelerinde rekor sıçramalar oldu: 80’li ve 90’lı yıllarda yılda 1,5 ila 1,6 ppm olan artış oranı, son on yılda 3.5 ppm’e kadar yükseldi.

Yıllık 3,5 ppm artış devam ederse bu yaklaşık 7 yıl sonra 450 ppm’ye ulaşacağımız anlamına geliyor; bu da küresel ısınmanın Sanayi Devrimi öncesi seviyelerden 2 dereceden fazla artacağınısöylüyor. Dünyanın ana hedefi ise bu artışı 1,5 derecede sınırlamak.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) raporunda belirten veriler baz alınarak 2015’te imzalanan Paris İklim Anlaşması, 1,5 derece hedefi için karbondioksit ve diğer sera gazlarının 2050’ye kadar emisyonunun durmasını şart koşuyor.

IPCC, 1,5 derece ve 2 derece arasındaki farkın çok büyük olduğunu belirtirken, şirket ve ülkelerin bu konudaki mevcut çabalarının ise ısınmayı ancak 3 derece civarında sınırlayabileceği düşünülüyor.

PPM (perts par million) ne ifade eder?

Milyonda parça (ppm), konsantrasyonları tanımlamak için kullanılan bir ağırlık/ağırlık oranıdır. Herhangi bir karışımda toplam madde miktarının milyonda 1 birimlik maddesine 1 ppm denir. Toplam kütlenin milyon birimi başına bir kirleticinin kütle birimi sayısıdır.

Ppm, bir kirleticinin toprak ve tortulardaki konsantrasyonunu ölçmek için kullanıldığında, 1 ppm, bir kg katı  başına 1 mg maddeye (mg/kg) eşittir.

Genellikle havadaki kirletici konsantrasyonlarını (hacim oranı olarak) tanımlamak için kullanılır. Bu durumda ppm’nin mg/metreküp’e dönüşümü, kirleticinin moleküler ağırlığına bağlıdır. Örneğin, 1 ppm klor, ağırlıkça bir milyon kısım havadaki bir kısım kloru temsil eder, bu da 1.45 mg/m3’tür.

Yani yukarda verilen karbondioksit seviyesi verisi olan 420 ppm, bir milyon hacimde havanın içinde 420 parçacığı ifade ediyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.