ManşetTürkiye

12 Eylül işkencesine zamanaşımı kararı

0

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül askeri darbesi döneminde işlenen işkence ve kötü muamele suçlarına ilişkin soruşturmada müştekilerin ifadesine başvurmadan, herhangi bir belge toplamadan doğrudan takipsizlik kararı verdi. Savcılığın takipsizlik kararına iki gerekçeye dayandırdı: Delil yok, suç zamanaşımına girmiştir.

12 Eylül’ün hayatta kalan mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında dava açan özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, ‘işkence ve kötü muamele suçlarına’ ilişkin yapılan suç duyuruları ile ilgili ‘yetkisizlik’ kararı vermişti. Savcı Çetin yetkisizlik kararında ‘işkence ve kötü muamele suçlarıyla ilgili failler kamu görevliyse zamanaşımı ve af olamayacağını’ belirtmişti. Çetin, suç yeri itibariyle 47 ilin başsavcılığına gönderdiği yetkisizlik kararında, işkence ve kötü mualeme iddialarıyla ilgili soruşturma açılmasını istemişti. Bazı illerin başsavcılıkları soruşturma açarken, ilk olumsuz yanıt Samsun Cumhuriyet Başsavcılığında geldi: “Şikayetçilerin kötü muameleye maruz kaldıklarına iddia hariç başkaca bir delil bulunmadığı, ayrıca isnat edilen eylemler 765 sayılı TCK 243 ve 245 maddelerine (işkence suçlarıyla ilgili maddeler) temas eden eylemler olduğu, bu eylemlerin de aynı kanunun 102. maddesinde belirtilen zamanaşımı sürelerinin dolmuş olduğundan şikayetle ilgili olarak kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.”

‘Delil aramak mantıksız’

Bu karara, şikayetçiler itiraz etti. İtiraz dilekçesinde “Herkesin bildiği bu gerçeği savcılığın bilmemesi düşündürücüdür. İşkenceye dair deliller darbe döneminde elde edilmesi mümkün olmayan delillerdendir. Anılan dönemde i bizzat doktorlar tarafından intihar ya da grip vb. nedenlerden dolayı öldü gibi ölüm raporları düzenlendiği düşünülürse, şikayetçilerin işkence gördüklerine dair belge yada başka yazılı delil elde etmeleri ve savcılığa sunmaları imkansızdır” denildi.

Daha önce Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı ise, Aydın Cezaevi’nde yaşanılan işkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili soruşturma başlatmıştı.

(Radikal)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.