DünyaManşet

11 Eylül saldırılarının 20. yıl dönümünde ABD, Afganistan’dan çekiliyor

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, 11 Eylül 2021’e kadar Amerika askeri birliklerinin Afganistan‘dan tamamen geri çekileceğini açıkladı.

Biden, çekilmenin ardında da Afganistan’ı desteklemeyi sürdüreceklerini, ancak bunun askeri güçle olmayacağını kaydetti.

ABD’nin Afganistan’da halen 2 bin 500 askeri bulunuyor.

‘İzah edemem’

Biden, ABD güçlerinin 11 Eylül saldırılardan 20 yıl sonra hala Afganistan’da olmasını “izah edemeyeceğini” kaydetti ve şu açıklamalarda bulundu:

Çekilmek için ideal koşulları yaratmak umuduyla ve farklı bir sonuç beklentisiyle Afganistan’daki askeri varlığımızın süresini uzatma ve kapsamını genişletme döngüsünü sürdüremeyiz.”

ABD Başkanı, kendisininden önceki dört ABD Başkanının da yönetimleri boyunca Afganistan’da askeri varlığı olduğunu hatırlattı ve “Bu sorumluluğu bir beşinci başkana devretmeyeceğim” ifadelerini kullandı.

‘Askerlerin evlerine dönme zamanı geldi’

Biden, Afganistan’dan çekilme kararını, müttefikler, ortaklar, askeri liderler, istihbarat çalışanları, diplomatlar, kalkınma uzmanları, Kongre ve Başkan Yardımcısı ile yakın görüşmeler sonucu aldığını kaydetti:

Şu sonuca vardım: Amerika’nın en uzun süren savaşını sona erdirmenin zamanı geldi. Amerikan askerlerinin evlerine dönmesinin zamanı geldi.”

Afganistan’a diplomatik ve insani yardım çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizen Joe Biden, Afganistan hükümetini desteklemeye, Afganistan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçleri’ne yardım sağlamaya da devam edeceklerini ekledi.

NATO’dan açıklama

NATO, internet sitesi üzerinden konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Afganistan’a birlikte gittik, beraber çıkma konusunda birlik içindeyiz” dedi.

Ayrıca, ABD’nin geri çekilmesi sırasında olası bir Taliban saldırısına karşı güçlü bir yanıt vereceklerini de vurguladı.

Eşref Gani: Karara saygılıyız

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda, Joe Biden ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve Afganistan’ın ABD’nin bu kararına saygı duyduğunu ifade etti.

Gani, sorunsuz bir geçişin sağlanması için ABD’li ortaklarıyla birlikte çalışacaklarını kaydetti. Afganistan Cumhurbaşkanı, halkını ve ülkesini tam olarak savunabilecek durumda olduğuna da dikkat çekti.

ABD, tarihinin bu en uzun süreli savaşında 2 bin ABD’li askeri kaybetti. Aynı zamanda, savaş için trilyonlarca dolar harcadı.

Taliban’ın iktidar olmasından korkuluyor

Taliban ve Afgan hükümeti arasında 2020 yılının eylül ayında başlayan yüz yüze görüşmelerde henüz önemli bir gelişme sağlanamadı.

Taliban anlaşmaları gereği uluslararası güçlere saldırmasa da, Afgan hükümetiyle savaşmaya devam etti.

Bir anlaşmaya varılmadan yabancı güçlerin Afganistan’dan çekilmesi halinde Taliban’ın iktidar olmasından korkuluyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.