İklim KriziKültür-SanatManşetUncategorized

10’uncu Gazhane Şenliği 14 Ekim’de İstanbullularla buluşuyor

0

Gazhane Şenliği yarın (14 Ekim) Gazhane Kültür ve Sanat Merkezi Alternatif Stratejik Yönetim Projesinin 2o’inci yılında “Müşterek” teması ile düzenleniyor.

Şenlik, “müşterek” gündemin katılımcılarla birlikte yeniden ele alınması, geliştirilmesi ve geleceğe aktarılması için “kamusal alanların yönetiminde ortaklık hukukunu” tartışmaya açmayı hedefliyor.

Şenliğin organizatörleri Gazhane Çevre Gönüllüleri, İYİ Sosyal Kooperatif ve Yeryüzü Ekoloji Kolektifi tarafından yapılan basın bildirisinde “1994 yılında dönemin Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Levent Ersun’un başvurusu ile alınan koruma kurulu kararının ateşlediği fitil, 1994-1996 yılları arasında bu alanın korumasız bırakılıp tahrip edilmesi nedeniyle, mahallenin bakkalı Sevgi Büyükşahan’ın başlattığı imza kampanyası ile mahalleliyi bir araya getirdi” denildi.

‘Mekanı kazanmak yetmiyor; gelin birlikte yönetelim’

Bu endüstri mirasının 29 yıl boyunca “gaz soluyan” emekçilerinin çoğunluğu oluşturduğu mahallelinin katılımıyla ve onların içinden örgütlenen Gazhane Çevre Gönüllülerinin bilim, kültür ve uzmanlık alanlarıyla harmanlanan çabasıyla bugün bu noktaya geldiğinin kaydedildiği açıklamada “Bugün [bu miras] artık ‘MüzeGazhane‘ ismiyle anılan cıvıl cıvıl bir kültürel kamusal alan! Ve bu mücadelenin sonucunda İstanbul gibi rantı yüksek bir metropolde, muadilleri sermayeye devredilmişken Hasanpaşa Gazhanesi halkın mücadelesiyle yine halkın oldu” ifadelerine yer verildi.

Organizatörler, şunları söyledi:

“Mekânı kazanmak yetmiyor, kamusallığını güvenceye alarak devamlılığını, nesiller boyu yaşamasını sağlamak gerekiyor. Bu nedenle Gazhanenin yönetimi nasıl olmalı sorusuna yirmi yıl öncesinde cevaplar aranmaya başlandı. Bu arayışın ürünü ‘Hasanpaşa Gazhanesi Kültür ve Sanat Merkezi Alternatif Stratejik Yönetim Projesi’ hazırlık ve oluşum sürecini kitaplaştırdığımız bir yayında can buldu. Bu can 20 yaşında!

Düşlerinin peşinde mücadeleyi hiç bırakmayan bizler; değerli basın kuruluşlarımızı, kent-yaşam müştereklerimizi ve tüm İstanbulluları, 14 Ekim Cumartesi günü saat 11.00-22.00 arasında MüzeGazhane’de yapılacak 10. Gazhane Şenliğimize davet ediyoruz. Gelin birlikte yönetelim!”

Gazhane İklim Müzesi’nin hikayesi ve kısa gezi rehberi

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.