Hayvan HaklarıManşet

Hayvanları koruma kanunu meclise gitmeden önce son çağrı :Hayvan gösteri merkezleri kapatılsın

0

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun değişikliğine ilişkin yasa tasarısı alt komisyondan çevre komisyonuna iletildi. Haziran ayında mecliste görüşülmesi  planlanan tasarıyla ilgili hayvan gösterilerinin yasaklanması için Yunuslara Özgürlük Platformu ve Yeryüzüne Özgürlük Derneği tasarıyı görüşen Çevre Komisyonu’na çağrıda bulundu ve hayvanları kullanan gösteri ve terapi merkezlerinin kapatılması talebini yineledi.

afiş_buradan_kesiniz_yunus

Kamuoyu farkındalığı ve sivil toplumun baskısı nedeniyle hayvanlı gösterilerin yasaklanmasına dair maddelerin “tavsiye niteliğinde” Alt Komisyon’dan Çevre Komisyonu’na ve TBMM Genel Kurulu’na verildiğini belirten sivil toplum kuruluşları, bu gelişmeler ışığında Çevre Komisyonu’na çağrıda bulundu ve bir kez daha hayvanlı sirklerin ve deniz memelilerinin esaret altında tutulduğu tüm gösteri ve terapi merkezlerinin, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlayacak olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun değişikliğine ilişkin yasa tasarısında yasaklanması gerektiğine dikkat çekti.

Logo_Yunuslara Ozgurluk_800x773

“Parkların kapatılma süresi 2 yılı bulabilir”

Dernekler, yunus parklarının kapatılması konusunun medyada çıkan bazı haberlerin tersine kesin olmadığını belirterek, yunus parkları ve  terapi merkezi sahiplerinin mecliste kulis yaptıklarını dair duyumlar aldıklarını belirtti. Yunuslara Özgürlük Platformu’ndan Öykü Yağcı, “Meclis kulislerinden aldığımız duyumlara göre önce altı ay, daha sonra bir yıl içinde kademeli olarak kapatılacağı duyurulan yunus parklarının kapatılması süresinin şimdi de iki yıla çıkartılabileceğini öğrendik. Taraf olunan uluslararası sözleşmeler gereği, zaten yıllardır hapsedilen bu hayvanların hakları esnetilemez” diyor.

hayvan ticaretiylr uğraşanların yerine hayvan hakk savunucularının dinlenmesi gerektiğini belirten Yağcı’ Hayvanların oluşturulacak deniz memelisi rehabilitasyon merkezinde koruma altına alınması ve ömür boyu çalıştırılmaması için deniz memelisi uzmanları ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte çabalamalı.’ ifadelerini kullandı.

Dernekler, aynı zamanda yunus parklarının ve hayvanlı sirklerin artık tamamen yasaklandığı yönündeki bilgilendirme ve haberler hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

Tasarı alt komisyondan Çevre Komisyonu’na havale edilmiş durumda. Tasarı Hazirtan’da mecliste görüşülmeden önce Çevre komisyonu bir kere daha  hayvan hakkı örgütlerini dinleyecek.

Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nin change.org sitesinde başlattığı “Türkiye’de Hayvanlı Sirkler Yasaklansın” kampanyası ise devam ediyor. BUhüne kadar 10 bin kişinin imza verdiği kampanyaya şuradan ulaşabilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.