DünyaGündemManşet

100 Bin Kişi Nükleere Karşı Yürüdü!

0
berlin
100 bin kişi Berlin'de nükleere karşı yürüyüşte
berlin

100 bin kişi Berlin'de nükleere karşı yürüyüşte

Dün Berlin’de tüm zamanların en büyük nükleer karşıtı mitinglerinden biri yapıldı. Merkel’in Hıristiyan Demokrat – Liberal koalisyon hükümetinin Almanya’daki nükleer santralların çalışma süresini uzatma kararını protesto eden yaklaşık 100 bin kişi Berlin sokaklarını doldurdu. Almanya’nın en büyük çevre örgütü BUND’un ve Yeşiller Partisi’nin de düzenleyicileri arasında olduğu gösterilerde hükümetin kararı geri alması istendi.

Almanya’da 1998’de iktidara gelen SPD-Yeşiller koalisyonu ülkedeki nükleer santralların tümünün en geç 2022’de kapatılmasını öngören bir kanun çıkarmışlardı. Kızıl-Yeşil hükümetin 2005’de sona ermesinden sonra da nükleer konusundaki karar geri alınmamıştı. Ancak Angela Merkel’in liderliğini yaptığı sağ koalisyon geçtiğimiz haftalarda yeni bir karar alarak 1980’den önce işletmeye alınan nükleer santralların çalışma süresini 10, 1980 sonrası yapılan daha yeni santralların süresini ise 14 yıl uzattı. Bu karar nükleerden çıkış yasası olarak bilinen yasanın delinmesi anlamına geliyor. Bu kararın alınması için nükleer endüstri hükümete 2016’ya kadar her yıl 2,3 milyar avro ödemeyi kabul etti. Karar uygulanırsa Almanya’nın 17 nükleer santralı planlanandan ortalama 12 yıl daha fazla çalıştırılacak.

Alman Yeşiller Partisi mitingi tüm zamanların en büyük nükleer karşıtı gösterilerinden biri olarak nitelendirerek Merkel ve arkadaşlarının kuşatıldığı ve bu mitingin Almanya halkının çoğunluğunu temsil ettiği yorumunu yaptı. Yeşiller gösterilerin 6 Kasım’da Gorleben’de devam edeceğini açıkladı. (Expetica Germany, Bundnis 90/Die Grünen)

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.