TürkiyeManşet

10 Ekim katliamı sanıklarının cezaları onandı

0
İŞİD’in düzenlediği saldırı sonucu 103 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı 10 Ekim Ankara Gar Katliamı davası kararları onandı. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21’nci Ceza Dairesi, 3 Ağustos 2018 tarihinde Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dokuz sanığa 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet, dokuz sanığa da örgüt üyeliğinden ve başka maddelerden verilen cezalar kesinleşti. 

Kararda, katliamın firari IŞİD emiri İlhami Balı’nın onayı ile gerçekleştirildiği, canlı bombaların ilk hedefinin ise HDP Genel Merkezi olduğu anlatıldı. Katliamın İlhami Balı dahil planlayıcıları hakkında açılan, sanıklar bulunamadığı için karara bağlanamayan dava ise Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor.

İstinafın onama kararının ardından açıklama yayınlayan 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, istinafa taşınan taleplerinin mahkemece kabul edilmediğini belirterek şunları söyledi:

Söz konusu karar, ne adaletin tecellisi ne de suçluların hak ettiği cezaları aldıkları bir karardı. Sadece katliam sorumlusu IŞİD’li sanıkların bir kısmının yargılandığı, kamusal sorumluluğun üzerinin örtüldüğü, insanlığa karşı suçun yok sayıldığı bir yargılama ve bunun sonucunda verilmiş olan karar adaletin tesisi anlamına gelmiyordu.”

Mağdur avukatları Yargıtay’a gidiyor

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21’nci Ceza Dairesi’nin kararında hiçbir hukuki tartışmaya girmediğini ve onama kararını kopala yapıştır yöntemle hazırlandığını ifade eden avukatlar açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

10 Ekim Davası Hukuk Komisyonu olarak bundan sonra Yargıtay düzeyinde hukuk mücadelemize devam edeceğiz. Ancak geldiğimiz noktada kararın biz hukukçuların, katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerinin ve yaralıların adalet duygularını derinden yaraladığını belirtmek ve yargı makamlarınca cevaplandırılmak üzere kamuoyu önünde şu soruyu sormak isteriz: 10 Ekim Katliamı’nın ardındaki gerçeklerin açığa çıkarılmasına karşı gösterilen bu direnç ve ısrar nedendir?”

Katliam emrini veren, aralarında İlhami Balı’nın da bulunduğu 16 sanık hakkında açılan, sanıklar bulunamadığı için halen karara bağlanamayan dava ise Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.