ManşetTürkiye

10 Ekim Ankara Katliamı’nın anma programı açıklandı

0

“Ekim 2015 güneşli, heyecanlı, sevinçli bir gündü. Kitlelerin coşkuyla, barış umuduyla Ankara Garı’na aktıkları bir gün.

Güneşli, kalabalık, coşkulu, heyecanlı, sevinçli gün ve hayat …. saat tam 10.04’te durdu. Bir daha hiçbirimiz aynı olmadık. Bombaların hayatımızı geri dönülemez biçimde değiştirdiği 10 Ekim 10.04’den bu yana tam altı yıl geçti. Saatlerin, günlerin ve yılların kederli akışına adalet isteğimiz eşlik etti. Adalet talebimizi barış talebimizin yanına iliştirdik.

Bu altı yılda istedik ki; yaşadığımız emsalsiz şiddettin arka planı bütün açıklığı ile ortaya çıksın, gerçek sorumlular yargı önüne taşınsın, acımız bilinsin. Bir de bir anıtımız olsun; hayatların söndüğü yerde…

Olmadı. Ama biz direncimizden hiçbir şey kaybetmedik. Israr etmeye, mücadele etmeye her zamankinden daha kararlıyız.

Mücadelemiz inat örüyor, dayanışma örüyor. Bizler bu yıl kuşlar boyuyor, kuşlar uçuruyoruz. Kuşlarla anıyoruz kayıplarımızı. Altıncı yılda alanda bıraktığımız her bir can, bir kuş oldu. Bizim kuşlarımız özgür. Bizim kuşlarımız barışa doğru kanat çırpıyorlar.

Biz arda kalanlar ise inat biriktiriyoruz. Dayanışma biriktiriyoruz. Biz arda kalanlar gidenleri her an hatırlıyoruz. Biriktirdiğimiz inat, güneşli bir Ekim sabahına kuşlar uçuracak yeniden…”

10 Ekim Dayanışması, üzerinden altı yıl geçen 10 Ekim Ankara Katliamı‘nın yıl dönümünde düzenlenecek anmanın programını yayınladı.

Altındağ ilçesinin Ulus semtindeki Ankara Garı kavşağında düzenlenen Barış Mitingine düzenlenen intihar saldırısı nedeniyle toplam 103 kişi ve iki saldırgan hayatını kaybetmişti.

9 Ekim Cumartesi günü Çağdaş Sanatlar Merkezi‘nde ve 10 Ekim Pazar günü Ankara Tren Garı önünde düzenlenecek anma programın detayları ise şu şekilde:

Panel, söyleşi ve sergiler

Saat 11.00-15.00 arasında düzenlenecek 2015’ten Bugüne Katliamlar ve Cezasızlık Panelinde Diyarbakır, Suruç ve 10 Ekim katliamlarının arka planı ile dava dosyalarında gelişen cezasızlık süreçleri ele alınacak.

16-00 ile 19.00 arasında Barışa Uçan Kanatlar Sergisi ziyaret edilecek. Hayatını kaybeden 104 insanın anısına Hatice Kapusuz tarafından 104 kuş resmi illüstre edildi. Sergideki kuşlar katliamın acısının büyüklüğüne bir yudum ferahlık ve göğe baktıkça hayatını kaybedenleri hatırlamak için yapıldı.

Kuşlar aynı zamanda kaybettiklerimizin barış umuduna bir selam duruşu. Ziyaretçiler sergide yer alan kuş resimlerini kartpostal olarak da etkinlik mekanından edinebilirler.

10 Ekim Barış Battaniyesi

10 Ekim gönüllülerinin ördüğü ve hayatını kaybeden 104 insanın ismini işlediği örgü battaniye sergi alanında yer alacak. Battaniye daha sonra gar önünde yer alan çınar ağacının “anıt ağaç” olarak giydirilmesinde kullanılacak.

Saat 17.00 ile 19.00 arasında düzenlenecek “6 yılda nelere tutunduk?” söyleşisi ise Süreyya Karacabey kolaylaştırıcılığında düzenlenecek.

Gün boyunca kolaylaştırıcılar eşliğinde çocuklar için yürütülecek turna yapımı, kuş boyama, barış hikayesi yazma, maske ve kukla yapma, kitap okuma vb etkinliklerden oluşan atölyeler de olacak.

9 Ekim Cumartesi

11.00–15.00 2015’ten Bugüne Katliamlar ve Cezasızlık Paneli
15.00–16.00 Ara
16.00–19.00 Barışa Uçan Kanatlar Sergisi
17.00–19.00 “6 yılda nelere tutunduk?” Söyleşisi / Kolaylaştırıcı: Süreyya Karacabey

10 Ekim Pazar

09.30 Ankara Tren Garı Önü’nde toplanma
10.04 Anma
10.04 Siyah Balon Uçurma Etkinliği
14.00 Mezar Ziyareti

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.