ManşetTürkiye

10 Ekim Ankara Katliamı anmasına polis saldırısı

0

103 kişinin yaşamını yitirdiği 10 Ekim Ankara Katliamı’nın altıncı yıldönümünde yapılmak istenen anma törenlerine polis bu yıl da sert şekilde müdahale etti.

Polis, yalnızca yaşamını yitirenlerin ailelerinden ve kurum temsilcilerinden oluşan bir heyetin katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önüne gitmesine izin verileceğini söyledi.

Bunun üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan kalabalık ile polis arasında tartışma yaşandı. Kolluk kuvvetleri biber gazı ve plastik mermilerle kalabalığa saldırdı. Müdahale sırasında 11 kişi gözaltına alındı.

Yalnızca heyetin girişine izin verildi

Gar önünde bir araya gelen heyet ise hayatını kaybeden barış savunucularının anısına siyah balonlar uçurdu. Heyet, “10 Ekim Katliamını Unutturmayacağız” yazılı ve üzerinde altı yıl önce yaşamını yitirenlerin fotoğrafının olduğu bir pankart açtı.

Gar önünde düzenlenen anmayı turkuaz basın kartı olmayan gazetecilerin görüntülemesi de yasaklandı. Gazeteciler alana alınmadı.

‘Sorumluları unutmayacağız’

Ankara Garı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci okudu. Sendika.org’un aktardığına göre basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Katliamın 6.yılında, bombaların patladığı bu acı dolu meydandan bir kez daha sesleniyoruz:

Kaybettiklerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız! Sorumlularını unutmayacağız, affetmeyeceğiz! Yaşasın Emek, Barış ve Demokrasi Mücadelemiz.”

Mabet Ağaçları kaldırıldı

Hayatını kaybedenleri anmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Ankara Garı’na Mabet Ağaçları yerleştirmişti. Ağaçlar Ankara Valiliği kararıyla birlikte meydandan kaldırıldı.

TMMOB tarafından yapılan açıklamada “10 Ekim Katliamının gerçekleştiği yerden, proje kapsamında yerleştirilen ağaçların kaldırılmasının hiçbir mantıklı ve vicdani gerekçesi olamaz.

103 canımızın bizlerden koparıldığı alanda Mabet Ağacının fidanına dahi tahammül edemeyenler vicdanlarda mahkum olacaktır” denildi.

Sakarya ve Yüksel’de anma

Sakarya Caddesi’nde ve Yüksel Caddesi’nde buluşan gruplar da katliamda yaşamını yitirenleri andı. Sakarya Caddesi’nde bir araya gelen grup saygı duruşunun ardından dağıldı.

Ancak Yüksel Caddesi’nde bulunan kitleye polis saldırdı. Polisin engelleme çabalarına rağmen Yüksel Caddesi’nde toplananlar karanfillerini İnsan Hakları Anıtı’na bırakarak katliamda yaşamını yitirenleri andı.

İstanbul’da polis ablukasında anma

Katliamın yıldönümünde, İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Kadıköy’de de anma eylemi düzenlendi. Polis ablukasında gerçekleşen eyleme yaklaşık 1000 kişi katıldı.

Eylemciler 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıyarak alanda yerini aldı. Basın açıklamasını 10 Ekim Aileleri adına Ömer Değirmenci ve KESK İstanbul Dönem Sözcüsü Özer Tuncer birlikte okudu.

‘Sorumlular araştırılsaydı yaşanmazdı’

10 Ekim katliamının daha önce aydınlatılmayan 5 Haziran 2015 Diyarbakır ve 20 Temmuz 2015 Suruç katliamları gerçek anlamda araştırılsa ve failleri bulunsaydı yaşanmayacağı belirtilen açıklamada Birgün’ün aktardığına göre şunlar söylendi:

“Kamusal sorumluluğun katliamlardaki yerinin ortaya koyulabilmesi, ‘devletin hizmet kusuru’ olduğunun bir mahkeme kararında geçebilmesi adına açmış olduğumuz tam yargı davalarının pek çoğunda artık Danıştay aşamasına gelinmiş bulunmaktadır. 2021 Temmuz ayında Danıştay tarafından verilen, devletin bu katliamlardan dolayı ‘kusursuz’ olduğu ve ölenlerin, yaralananların kusurlu ve borçlu çıkarıldığına dair kararı, katliamın altıncı yılında vicdanları yaralamaktadır. İlk derece mahkemelerde açık ve bariz kamusal kusura işaret edilirken üst mahkeme süreçlerinde devletin sosyal risk sorumluluğundan dahi bahsedilmemesi büyük bir çelişki ve sorundur. Elbette ki, verilen her yanlış ve hatalı karara karşı bu ülkenin iç hukuk yollarını tüketmek amacıyla her türlü hukuki başvuruyu yapmış bulunmaktayız.”

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.