DünyaManşet

“Soyu-sopu karışık bir Cumhurbaşkanı…”

0

Fransa’da 22 Nisan ve 6 Mayıs’ta iki tur halinde düzenlenecek devlet başkanı seçimlerine yaklaşıldıkça partilerin adayları da belli olmaya devam ediyor.

Ulusal Cephe‘den (Front National) Marine Le Pen, Sosyalist Parti‘dense François Hollande partilerinin resmi adayları oldu. İktidardaki Birlik için Halk Hareketi (UMP) henüz resmi adayını açıklamamış olsa da bu ismin Nicolas Sarkozy olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Fransa Devlet Başkanlığı yarışında adaylığını açıklamış adaylardan biri de Eva Joly. İç oylamada ünlü TV sunucusu Nicolas Hulot‘yu %58’lik bir oy oranıyla geçerek Yeşiller-Avrupa-Ekoloji Partisi‘nin adayı olan Eva Joly, kamuoyunda çok iyi tanınan bir isim. Yüksek yargıç olan Joly, Fransız petrol devi Elf’te 1990 yılında yaşanan skandalı açığa çıkardıktan sonra kamuoyunda yolsuzluklarla mücadelenin sembolü haline gelmişti. Adaletsizlikle mücadelesi Fransa’da filmlere konu olan Joly, seçilmesi halinde lobi grupları ve finansal çıkar gruplarıyla mücadele edeceğinin sözünü veriyor. Joly aynı zamanda dünyanın nükleer enerjiye en bağımlı ülkelerinden biri olan Fransa’yı “nükleer batak”tan çıkarma sözü veriyor.

Joly aslında Norveç doğumlu. Genç yaşında hukuk öğrenimi için geldiği Fransa’da evlenerek Fransız vatandaşlığına da geçmiş. Fransa tarihinde devlet başkanlığı için yarışan ilk çift vatandaşlıklı aday olan Joly, bu durumun altını çizerek ırkçı sağ partilerine gönderme yapıyor: “Ben ayrımcılık ve gettoları reddeden bir Fransa’nın soyu-sopu karışık başkanı olacağım“.

Joly’nin oldukça belirgin bir Norveç aksanı ve monoton bir ses yapısı var. Kendisine önerilen her türlü iletişim koçluğunu ise ısrarla reddediyor, “şov yapmaya değil, fikirlerimi söylemeye ihtiyacım var” diyerek. Joly’nin bu yaklaşımının “şova dayalı siyasetçilerden bıkmış” Fransızlar için olumlu bir durum olduğu belirtiliyor.

Joly’nin politik duruşu ve söylemleri “dürüst, adaletli ve dobra” olarak nitelendiriliyor.

Fransa’nın 5-17 Ekim 1961’de Paris’te yaşayan Cezayir asıllı müslümanlara yapılan işkence, eziyet ve cinayetler için o zamanki hükümet, idare ve devlet kurumlarını açıkça suçlyor, adaletin aradan geçen zamana rağmen tecelli etmesi gerektiğinin altını çiziyor. Diğer yandan Avrupa Birliği’nin kalkınma konusundaki politikalarını birbiriyle uyumlu hale getirmesi gerektiğini, içindeki çelişkilerden kurtulmasının elzem olduğunu belirtiyor: “Bir milyara yakın insan açlık sınırının altında, AB’nin Ortak Tarım Politikası da hem üye ülkelerdeki durumu kötüleştiriyor hem de bu yoksul ülkelerin krizlerden kurtuluş yollarını kendilerinin yaratmasını engelliyor.”

Sol partilerin nükleeri tamamen reddeden bir söylem ve vaat altına girmemelerinin çok “aptalca” olduğunu belirten Joly, Sarkozy’nin Karachi olayları hakkında yargılanması gerektiğini belirtiyor. Fransa için “2012’de ekolojik ve sosyal bir bütçe” öneren Joly’nin bu önerisine websitesinden ulaşılabiliniyor (fransızca): http://evajoly.fr/wp-content/uploads/2011/10/newdealevajoly-budget-2012.pdf

Şu andaki anket sonuçları Joly’nin oy oranını %6 civarında gösteriyor. Yeşiller ise bu oranın %10’a yükseleceğini düşünüyor. Ancak Arap Baharı’nın ardından İspanya, Yunanistan ve Portekiz gibi ülkelere sıçrayan, şimdiyse Kuzey Amerika’yı sallayan şenlikli gençlik isyanları Fransa’ya da sıçrarsa ülkede tüm dengeler değişebilir.

(Yeşil Gazete, Evajoly2012.fr, Guardian)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.