LGBTİ+Manşet

“İbne hakem, seni seviyoruz”

0

LGBTT Onur Yürüyüşü’nün 10. Yılında, 10 bin LGBTT birey, İstiklal Caddesi’nde yürüdü. Şenlikli kortej; renkli giysiler, eğlenceli pankartlar ve müziklerle, bir gövde gösterisi gibi geçti. BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Yeşiller Partisi, yürüyüşe destek verenler arasındaydı.

Binlerce kişinin katıldığı Onur Yürüyüşü’nde  “Tayyip nerede? İbneler burada!”, “Faşizme inat yaşasın hayat”, “İbne hakem, seni seviyoruz”, “Dünya yerinden oynar, ibneler özgür olsa”, “Meclis, TCK, Ayrımcılık yapma”, “Faşizme karşı bacak omuza”, “İdris Naim’i, Naim Şahin’i, birbirlerini sevebilmeli”, “Aşk aşk hürriyet, uzak olsun nefret”, “Okulda, işte, mecliste, eşcinseller her yerde”, “Kabul et yada etme, eşcinseller her yerde”, “Velev ki ibneyiz, alışın her yerdeyiz” sloganları atıldı.

Onur Yürüyüşü tertip komitesi adına İdil Engindeniz Şahan’ın okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“LGBT hak ve özgürlük mücadelesine destek vermek için Onur Yürüyüşü’ne katılanların sayısı 25 kişiden 10 binlere ulaştı. 20 yıl önce Onur Haftası’nı düzenlemeye çalışanların evleri basıldı, yurtdışından gelen katılımcılar sınırdışı edilmeye çalışıldı, gözaltılar yaşandı. Biz de o günden bugüne neler yaşandığını anlamak için bu yıl belleğimizi kurcaladık.

“Gördük ki belleğimizde birçok acı, katliam ve öfke barınıyor, ama aynı zamanda dayanışma ve sevdi de var. Bir yandan Ülker, Sormagir, Eryaman, Maltepe dendiğinde, öldürülen, tacize uğrayan arkadaşlarımızı hatırlyoruz. Diğer yandan ‘aşk örgütlenmektir’ diyerek kurduğumuz LGBT oluşumlarını gördükçe gururlanıyor, neler kazandığımızı görüyoruz.

“Ancak mücadele bitmiş değil. Devletin heteronormatif, eril, tacizci, coplu, nefret saçan söyleminde hiçbir değişiklik yok, aksine muhafazakarlık ekleniyor.

“Önümüzde daha çok yol var. Seneye taleplerimiz azalmış olarak görüşmek dileğiyle. Sen yoksan bir eksiğiz.”
LGBT’leri talepleri ise şöyle sıralandı:

* Nefret söylemi yaşama hakkımızı tehdit ettiği için anayasal eşitliğimizin güvence altına alınmasını  istiyoruz, nefret yasasının cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini kapsayacak şekilde çıkarılmasını tale ediyoruz.

* Terfi etmek için transları sokaktan toplayan, gey ve lezbiyen çiftleri taciz eden polisi, puan sistemini ve üzerimizde her fırsatta kullanacağı yeni coplarını istemiyoruz!

* Seks işçiliği işçiliktir ve güvence altına alınmalıdır. Zorunlu seks işçiliğini kaldırmak için işe alımda bireylere yönelik ayrımcılık son bulmalıdır.

* Cinsiyet değiştirme prosedürünün birkaç kişinin onayına baktığı, bireyi hastalıklı ilan eden ve binbir maddi ve manevi zorluk yaşatan halinin değişmesini, kimliklerdeki renk ayrımının kalkmasını talep ediyoruz.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.