‘Yorgun Herkül’ tamamlandı

‘Yorgun Herkül’ heykelinin üst tarafı, ABD’den ‘Ana’ uçağıyla Türkiye’ye getirildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ‘Yorgun Herkül’ heykelinin üst tarafının, ABD’den ”ANA” uçağıyla Türkiye’ye getirildiğini bildirdi.

Günay, Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin soruları üzerine, ”Yorgun Herkül” olarak adlandırılan ”Herakles” heykelinin üst tarafının, Türkiye’nin girişimleri sonucu Ankara’ya getirildiğini, heykelin Antalya’ya götürüleceğini kaydetti.

Günay, heykelin Antalya’da alt ve üst kısmının birleştirildikten sonra restorasyonunun yapılarak Arkeoloji Müzesi’nde sergileneceğini söyledi.

 

HERAKLES’İN YOLCULUĞU
Yıllar önce Türkiye’den kaçırıldığı iddia edilen heykelin üst kısmının ABD’de Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde olduğu tespit edilmişti.

ABD’nin en yüksek tirajlı gazetelerinden The New York Times, Temmuz ayında Türkiye’den yurtdışına çıkarılan tarihi eserler hakkında haber yapmıştı. ”Herakles Artık Yorgun Değil: Boston, Heykelin Üst Yarısını Türkiye’ye İade Ediyor” başlığıyla yayınlanan ve yazar Zara Kessler imzasını taşıyan yazıda, heykelin Türkiye’ye iade edileceği bildirilmişti.

The New York Times Gazetesinin yazarı Zara Kessler, Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nin ”Roma heykelinin üst yarısını 1981 yılında ABD’de müzeye yaptığı sayısız bağış incelemeye alınan New Yorklu bir çiftçiden aldığını ve 1982’de Boston’da sergilenmeye başladığını belirttiğini” bildirmişti.

Arkeologların heykelin alt yarısını 1980 yılında 8 parça halinde Perge’de bulduklarını ve halen Antalya’da bir müzede sergilendiğini kaydeden yazar, Herakles’in üst yarısının ne zaman bulunduğuna dair bir belgenin olmadığını ancak arkeologların aynı yerde, aynı zamanda bulunduğu konusunda ısrarlı olduklarını satırlarına taşımıştı.

Radikal – Ajanslar

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

EkoFilm Platformu’ndan ‘Çevre Dostu Prodüksiyonlar’ için rehber

EkoFilm: Sürdürülebilir Yapım Platformu'nun rehberi, film ve medya sektörünü dönüştürmek isteyen tüm sektör profesyonellerine yönelik hazırlandı.

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Kadıköy Kaymakamlığı ‘Queer’in gösterimini yasakladı: Toplum barışını tehlikeye atar!

MUBI, yasak kararının sanatı ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir müdahale olduğunu belirterek,  festivalin tamamen iptal edildiğini duyurdu.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

EN ÇOK OKUNANLAR