EnerjiManşet

‘Fukuşima’nın sorumlusu insan’

0

Greenpeace, “Fukuşima’dan alınan dersler” adlı raporunda Fukuşima nükleer felaketinin asıl sorumlusunun deprem değil, insan hataları olduğunu belirtti.

Greenpeace, “Fukuşima’dan alınan dersler” adlı bir rapor yayımladı. Rapor, geçtiğimiz yıl Japonya’daki Fukuşima Daiiçi Nükleer Santrali’nde meydana gelen kazanın nedeninin aslında deprem değil, Japon Hükümeti, işletici firmalar ve nükleer endüstrisi olduğunu gösteriyor.

Kazadan çıkarılması gereken esas ders ise şu: İnsan eliyle yapılan bu nükleer felaket, dünyanın herhangi bir yerindeki başka bir nükleer santralde de tekrarlanabilir ve milyonlarca insanın hayatını tehlikeye sokabilir.

‘RİSKLER GÖRMEZDEN GELİNDİ’

Raporda, nükleer santral ile ilgili olarak şu değerlendirmeler yer aldı:
“Japon yetkililer ve Fukuşima nükleer santralini işletenler, ciddi bir kazanın riskleri konusunda yaptıkları varsayımlar konusunda tamamen yanıldılar. Gerçek riskler biliniyordu ancak görmezden gelindi ve üzerinde durulmadı.
Büyük felaketlerle başa çıkma konusunda en hazırlıklı ülkelerden biri olarak bilinen Japonya’nın bile, büyük bir nükleer felaket karşısında yetersiz kaldığı ortaya çıktı. Acil durum ve tahliye planları insanları radyasyondan korumaya yetmedi.
Radyoaktif kirlenmeden uzaklaşmak için gerçekleştirilen tahliye çalışmaları yüz binlerce insanın hayatını değiştirdi. Bu insanlar, yeterli finansal destek olmadığı için yaşamlarını yeniden kuramıyor. Japonya, nükleer kazanın tüm maliyetlerinden işletici firmayı sorumlu tutan üç ülkeden biri. Ancak Japonya’da yükümlülük yasası ve tazmin programı gerektiği gibi işlemiyor. Kazanın üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen, kazadan etkilenen insanlar kaderine terkedilmiş durumda ve zararlarının çoğu da Japon halkının vergileriyle ödenecek”

‘KAZA BEKLENEN BİR KAZAYDI’

Greenpeace Japonya Nükleer Kampanyası Sorumlusu Kazue Suzuki, felaket için “Öngörülebilir ve beklenen bir kazaydı” dedi. Suzuki, şunları söyledi: “Buna rağmen yaşanmış olmasının nedeni, kar amacının insanlara tercih edilmiş olması. Japonya’da yetkililer hala yaşananlardan ders almayarak reaktörleri yeniden çalıştırmak için bastırıyor. İnsanların bir kez daha hükümetlerinin yaptığı hataların bedelini ödemesini istemiyoruz.”

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.