Dünya

Zulüm gören trans bireyler, AB’de sığınmacı olabilecek

0

Avrupa Parlamentosu, AB için bir dizi yeni sığınma kuralını resmen kabul etti. Cinsiyet kimliğinden ötürü zulüm görenlerin durumları da AB Üye Devletleri’nin kabul ettiği sığınma gerekçesi olarak onayladı. Bağlayıcı kurallar artık cinsel kimliği AB Üye Devletleri’nin dikkate alması gereken bir zulüm gerekçesi olarak içermekte.

Şimdiye dek, AB mülteci yasası, ulusal sığınma otoritelerinin, belirli sosyal grupların kendi ülkelerinde zulme uğrama ihtimallerini incelerken ‘toplumsal cinsiyet ile ilgili durumun dikkate alınabileceğini’ öngörmekteydi. Kabul edilen önerge ile bu metin değiştirildi ve ‘cinsiyet kimliği de dahil olmak üzere toplumsal cinsiyet ile ilgili yönler dikkate alınacaktır’ oldu. Metin artık özellikle cinsiyet kimliğine değinmekte ve Üye Devletleri toplumsal cinsiyet ile ilgili durumu dikkate almaya zorlamaktadır. Daha önce, AB ülkeleri sığınma taleplerinde başvuran kişinin cinsiyet kimliği ile bağlantılı hususları dikkate almamayı seçebilmekteydi.

Metin, AB sığınma politikalarının dışında kalmayı tercih eden Birleşik Krallık dışındaki tüm AB Üye Ülkeleri’nde uygulanmakta. Önerge, Avrupa Parlamentosu Yeşiller / EFA grubu üyesi bir İngiliz olan Jean Lambert tarafından başarıyla hazırlandı ve müzakere edildi.

Avrupa Parlamentosu üyesi, Intergroups LGBT Başkan yardımcısı ve GUE/NGL (Birleşik Avrupa Solu/İskandinav Yeşil Solu) grubunun sığınma politikaları sorumlusu Dennis de Jong, ‘Dünyanın her yerinde insanlar trans oldukları için zulme uğrayabilir. Bu gözden geçirilmiş Yönerge ile onların karşılaştıkları tehlikeler tanınmış olacak ve AB Üye Devletleri’nin sığınma taleplerinde cinsiyet kimliğini dikkate almalarını sağlayacak. Umarım gelecekte bir düzenleme ile adayların cinsel yönelimlerinin de dikkate alınması bir zorunluluk haline gelir.’’ yorumunda bulundu.

Avrupa Parlamentosu üyesi, Intergroup LGBT Başkan yardımcısı Sirpa Pietikäinen, ‘Merkez sağ EPP (Avrupalı İnsanlar Partisi) grubundan iş arkadaşlarım sığınma konusundaki genel tutumlarını göz ardı ederek bu değişikliği destekledikleri için çok gururluyum. Avrupa Birliği sadece, cinsiyet kimliğini bir zulüm gerekçesi olarak tanımaya başlıyor ama umarım bu oylama daha fazla hayatı korumaya yardımcı olur.’ diye ekledi.

Bağlayıcı kurallar, süreçten çekilen Birleşik Krallık, İrlanda ve Danimarka dışındaki AB Üye Devletleri’nin ulusal hukukuna aktarıldıktan sonra uygulanmaya başlayacak. Temmuz 2013’te Avrupa Birliği’ne girecek olması nedeniyle Hırvatistan’ın da mülteci yasasına uyumu bekleniyor.

(Kaos GL)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.