Enerji Bakanlığı’nın hazırladığı ve TBMM’ye gönderilen zeytinliklerin enerji yatırımlarına açılmasını öngören kanun tasarısına, zeytinin ana vatanından sert tepki geldi.
Türkiye zeytin üretim alanlarının yüzde 80’ine sahip Ege Bölgesi’ndeki üreticiler ve sivil toplum kuruluşları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanarak TBMM’ye gönderilen taslağın geri çekilmesini istiyor. Zeytin bahçelerinin sökülerek termik santral inşa edilmesinin zeytin üretimine büyük darbe vuracağına dikkat çeken ve tasarıyı ihanet olarak nitelendiren sektör temsilcileri, “Zeytinlik alanların tahribatının yıllar boyunca yerine konulamayacağı bir gerçek. Binlerce yıl hizmet edebileceği bilinen böyle bir varlığın 20-30 yıllık bir zaman dilimi için harcanması da doğru olamaz.” diyor.
Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı “7 yıllık süreçte Türkiye, dünyada zeytin varlığı açısından İspanya ve İtalya’dan sonra 3.sıraya yükseldi. Önümüzdeki 5 yılda 650 bin ton zeytinyağı üretimiyle de dünya ikinciliğine oturacağı öngörülüyor, ancak zeytinliklerin enerji yatırımlarına açılması, Türkiye’nin dünyadaki bu konumuna ciddi darbe vuracak. Akhisar’da 450 bin dekar zeytinlik bulunduğunu ve kayıtlı 27 bin 393 çiftçinin zeytin yetiştirdiğini aktaran Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, “Gelirimizin en büyük kısmını, zeytin ve zeytinyağı tescilleri oluşturuyor. Zeytinliklerin azalması, hem şehir hem de ülke ekonomisine zarar getirebilir.” dedi.
Borsa Başkanı Bosnalı, tasarının kanunlaşması halinde zeytinciliğin büyük darbe alacağına dikkat çekerek şunları söyledi: “Zeytinlikler sürekli gündeme geliyor. O zaman zeytinlikleri imara açalım, kurtulalım. Böyle bir tasarının yasalaşması, sektöre büyük darbe olur. Zeytin hassas bir ağaç ve her yerde yetişmiyor. Böyle bir kanunu kabul etmiyoruz.”
Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken de “Enerji politikalarımızı doğru belirleyip Türkiye’nin kendi enerji ihtiyacını karşılayan ve ihraç eden konuma gelmesi lazım ama bunu yaparken de doğal ve ekolojik dengenin bozulmaması ve tarımsal zenginliklerin kaybedilmemesi lazım. Hele ki zeytin gibi stratejik bir üründe.” dedi. Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı ise tasarının Meclis’te onaylanması halinde sektör için sonun başlangıcı olacağını söyledi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ da, tasarının çevreyle ilgili tedbir alınmadan yapılması büyük sorunlara yol açacağını söyledi.
Öte yandan , CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın, zeytinciliğe darbe vuracak yasa tasarısının TBMM’Ye sevkedilmesi üzerine konuya dikkat çekmek amacıyla Enerji ve Tarım Bakanlarına iki soru önergesi sundu. Bu kapsamda Oran, “Bu tasarıyla ülke zeytinciliğine büyük bir darbe vurulmayacak mı? Geri dönülmez bir biçimde zeytinliklere verilebilecek hasar nasıl önlenecektir?” gibi zeytinin günümüzdeki değerine ve geleceği ile ilgili sorular yöneltti.
(Zaman/ Yeşil Gazete)