Zehir soluyan Zonguldak’la ilgili önergelere yanıt yok: Bakanlık sus pus!

Karadeniz Ereğlisi başta olmak üzere Zonguldak'ta hava kalitesi değerleri, haftalardır 'sağlık açısından sakıncalı' olacak kadar kötü. İnsanlara dışarı çıkmamaları uyarıları yapılırken, Çevre Bakanlığı ne alınan önlemlere ne de ölçümlerin neden yayımlanmadığına ilişkin, milletvekillerinin sorularına yanıt vermeme kararlılığını sürdürüyor.

Haber: Seyfi BOYRAZ

*

ZONGULDAK- CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, kentteki Hava Kalitesi İzleme ve Ölçüm İstasyonları‘na ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘na verdiği soru önergesine ocak ayından beri yanıt alamadığını duyurdu.

Yazılı bir açıklama yapan Ertuğrul, şunları kaydetti:

“Türkiye’de vatandaşlarımız bir yıl boyunca her şehirde günün bazı saatlerinde anne karnındaki bebeğin beyin gelişimini bile olumsuz etkilediği bilinen değer üzerinde kirli havaya maruz kalıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalite İzleme Ağı’nın gün ve saat bazında kontrol ettiği  ve paylaştığı hava kalitesini gösteren değerler, Türkiye’de yaşayan insanların 24 saat boyunca zehir soluduğunu ortaya çıkarıyor. Zonguldak’ta hava kirlilik değerleri günlerdir kritik düzeyde seyrediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre ‘kötü’ olarak nitelenen hava kalitesi, uluslararası izleme ağların verilerinde “sağlıksız” olarak niteleniyor. Hava kalitesinin “kötü” olarak nitelendiği şartlarda, herkes için sağlık sorunlarının ortaya çıkması beklendiği gibi, hassas gruplar için çok ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkması olası sonuçlar arasında sayılıyor.”

Zonguldak‘taki hava kalitesini izlemek için tıklayın 

Karadeniz Ereğli‘deki hava kalitesi için tıklayın 

Çevre Bakanlığı’nın Ulusal Hava Kalite İzleme Ağı için buraya bakabilirsiniz

Ocak ayında Zonguldak’ta özellikle Ereğli ilçesinde bulunan fabrikalar sebebiyle oluşan hava kirliliğinin bölge halkı için taşıdığı riskleri ve bölgede bulunan hava kalitesi izleme istasyonlarının etkinliğini Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yanıtlaması istemiyle sorduklarını belirten Ertuğ Ertuğrul, şu bilgileri verdi:

“Bakanlık tarafından oluşturulan Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’nın Kdz. Ereğli ilçesindeki Hava Kalitesi İzleme (HKİ) istasyonu ölçümlerine bakıldığında, yönetmeliğe göre sağlıklı yaşamı tehdit eden en yüksek seviyesi tozlaşma göstergesi olan PM10 limitleri, yılda en fazla 35 gün aşılabilmekte iken, 2021 yılında 220 gün, 2022 yılında 143 gün, 2023 yılının ilk 9 ayında ise 90 gün aşılmıştır. 2021 yılı Haziran ayından bu yana değerler analiz edildiğinde, her ayın ortalama %38’inde vatandaşlarımız “iyi olmayan hava” solumaktadır. Özellikle gece 21:00 – 04:00 arası tozlaşma limit değeri geçmektedir. Gece saatlerinde özellikle Kdz. Ereğli ilçemizde  fabrikaların filtreleri çalışmamakta ya da kötü hammadde kullanılmaktadır. Yani vatandaşlarımız özellikle gece saatlerinde zehirli hava solumaktadır. Vatandaşlarımızın  bireysel olarak kontrol edemediği bir faktör olan hava kirliliğine uzun süre maruz kalınmasının, kalp ve damar sağlığına ciddi zarar verebileceği, özellikle yaşlı kişilerde veya halihazırda kalp hastalığı bulunan kişilerde kalp krizi, inme, aritmiler ve kalp yetmezliği riskini arttırabileceği yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur.”

Zonguldak’taki beş istasyonda PM10 ve PM2.5 ölçümleri yayınlanırken, Kdz. Ereğli’de bulunan tek istasyonda PM2,5 ölçümlerinin neden yayınlanmadığını da soran CHP’li vekil, ” Ancak bakanlık tarafından sorularımıza cevap verilmiyor.  Zonguldak’ın havası alarm veriyor diyoruz, bu yeni bir şey de değil. Yıllardır sürekli gündeme alınan bir konu. Ancak bakanlığın bu konuya hiçbir müdahalesi yok” dedi.

Ertuğrul, önergesinde Bakan Özhaseki’ye şu soruları yöneltmişti:

  • Türkiye’de hava kirliliği ölçümlerini gerçekleştiren “Hava Kalitesi İzleme İstasyonları” kaç adettir? Nerelerde bulunmaktadır ve ne zaman kurulmuşlardır?
  • Buralarda yapılan ölçümler akredite olmuş cihazlar veya kurumlar tarafından mı yapılmaktadır?

Zonguldak, dört termik santral ve demir-çelik fabrikasına ev sahipliği yapıyor

Kömür madenciliğinin ‘başkenti’ olarak bilinen ve başta Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’ne ait toplam 5 üniteden oluşan üç adet termik santral, Çatalağzı Elektrik Üretim A.Ş.’ne ait Çatalağzı Termik Santrali, Türkiye Taş Kömürü Genel Müdürlüğüne ait kömür madeni ocakları,  Kdz.Ereğli İlçesinde bulunan Ereğli ve Demir Çelik Fabrikaları, T.A.Ş.’ye ait demir-çelik üretimi tesisi, Oyka Kağıt San. Ve Tic. A.Ş.’ne ait kağıt üretim tesisi olmak üzere çok sayıda kirletici sanayi işletmesine ev sahipliği yapıyor.

İl ve çevresi, yıllardır hava kirliliğiyle mücadele eden illerin başında geliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR