DünyaManşet

Zaporijya Nükleer Santrali artık Rusya’da

0

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in, Ukrayna‘nın Zaporijya Nükleer Santrali‘nin Rus mülkiyetine geçirilmesine yönelik kararname imzaladığı bildirildi.

Kremlin Sarayı‘nın internet sayfasından yayımlanan Putin’in imzaladığı kararnamede, Zaporijya Nükleer Santrali‘nin çalıştırılmasına ilişkin gerekli izinlerin verileceği belirtildi. Kararnamede, bu santralin Rusya’nın federal mülkiyetine geçirileceği ve bu yönde Rus hükümetine talimat verildiği kaydedildi.

‣ Zelenski: Zaporijya Nükleer Santrali’nde felakete çok yaklaştık
‣ Türkiye dahil 42 ülkeden Rusya’ya çağrı: Zaporijya Nükleer Santrali’nden derhal çıkın

Ne olmuştu?

Eylül’de Zaporijya Nükleer Santrali‘ndeki çalışan son operatör de kapatılmıştı.

Altı reaktörü bulunan Avrupa‘nın en büyük nükleer santrali Zaporijya’nın Ukrayna’nın ana elektrik şebekesiyle bağlantısı, Eylül başında tesis etrafındaki çatışmalar nedeniyle tamamen kopmuş ve tesis tüm dış güç kaynağını kaybetmişti.

Bu sebeple birkaç gün boyunca tesis “ada modunda” çalıştırılmış ve kalan tek operasyonel reaktör, radyasyon sızıntısını önlemek için hayati olan soğutma sistemlerini çalıştırmak için elektrik üretimine alınmıştı.

Ukrayna devleti nükleer operatörü Energoatom, 11 Eylül’de yaptığı açıklamada tesisin Ukrayna’nın elektrik şebekesine yeniden bağlandığını ve böylece son reaktörün de faaliyetinin durdurulabildiğini açıklamıştı.

Energoatom, aylardır uluslararası kamuoyu tarafından yapılan “Rus güçlerine tesisten ayrılma ve çevresinde “askerden arındırılmış bölge oluşturulmasına izin verme” çağrısını geçen ay yinelemişti.

Dünyanın en büyük 10 atom santralinden biri ve Avrupa’nın en büyüğü olan tesis, savaşın ilk haftalarından beri Rus güçlerinin işgali altındaydı. Ukrayna ve Rusya, santrali şebekeye bağlayan elektrik hatlarına zarar veren bombardımanlardan birbirini suçluyordu.

Aylarca süren müzakerelerin ardından, nükleer gözlemcilerden oluşan 14 kişilik bir Birleşmiş Milletler ekibi tesise Eylül’de girebilmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.