Fotoğraf: Evrensel
Döviz kurunun artmasıyla birlikte lif levha sektörü başta olmak üzere ‘orman ürünleri sanayisi’ne ucuz hammadde sağlama isteği ormanlar üzerindeki baskıyı daha da artırdı. Geçen yıl ağaçlardan 32 milyon metreküp odun üreten AKP iktidarı, bir yıl da 50 milyon metreküp odun üretimi daha hedefliyor.
Son 22 günde 59 ihale yapıldı, yüz binlerce ağacın kesilmesine onay verildi.
BirGün‘den Gökay Başcan‘ın aktardığına göre; bu plansız ve artan baskı dikili ağaç satışlarına da yansıdı. 2017’de toplam odun satışı içindeki dikili satışların oranı yüzde 21 iken; bu oran 2021’de yüzde 40,3’e yükseldi.
Gençleştirme ve devamlılık amacıyla yapıldığı iddialarına ilişkin Türkiye Ormancılar Derneği’nden akademisyenlerin hazırladığı Türkiye’de Ormansızlaşma ve Orman Bozulması raporunda şu ifadeler yer aldı:
“Bu arada verimliliği sağlamak ve orman ürünlerinin kalitesini koruyarak zayiatı azaltmak için uygulamaya konulduğu iddia edilen dikili ağaç satışı uygulamaları yeteri kadar denetlenemediği ve orman köylüsünü dışlayarak müteahhitlerin önünü açan bir uygulama haline geldiği için hem ormanlara zarar vermeye hem de orman köylüsünü ormancılık çalışmalarından uzaklaştırmaya başlamıştır.”
Odun üretimindeki payı yükselen dikili ağaç satışına ilişkin ihaleler son bir ayda çıkan resmi gazetelerin neredeyse tümünde yer aldı.
Son 22 günde ülkenin farklı noktalarındaki dikili ağaçların satışına ilişkin 59 ihale yapıldı. 59 ihalenin sonucunda yüz binlerce ağaç kesilecek.
Son 10 gündeki veriler de ormanların nasıl talan edildiğini gözler önüne serdi. Isparta, Artvin, Çanakkale, Isparta, Ankara ve Antalya gibi yerlerin de bulunduğu 13 ilde 26 ihalenin duyurusu yapıldı. Sadece son 10 gündeki ihalelerin sonucunda 647 bin 551 farklı türde ağaç katliamı yapılacak.
Ülkenin dört bir tarafındaki orman genel müdürlükleri ihale açıyor ancak Antalya ve Isparta’da talanın boyutu çok farklı. Antalya’da Orman Genel Müdürlüğü son 10 günde 8 dikili ağaç ihalesi yapıldı.
İhalelerde toplam satılan dikili ağaç sayısı ise 177 bin 848. Ağaç katliamında Antalya’yı Isparta takip etti. Son 10 günde Isparta Orman Genel Müdürlüğü 11 ihale açtı. 11 ihalenin toplamında kesilecek ağaç sayısı ise 177 bin 848.
Dikili ağaçları tek tek satan, yangınlara karşı önlem almayan AKP iktidarı ormanları şirketlerin kullanımına açtı.
2021 yılında yaklaşık 140 bin hektar yanarken ormancılık dışı faaliyete açılan ormanlık alanı 42 bin hektarı geçti.
OGM’nin verilerine göre, bugüne kadar 788 bin hektar ormanlık alan ormancılık dışı faaliyetlere açıldı.
Yeni verilere göre ise sadece 2021 yılında 42 bin 471 hektar ormanlık alan sermayeye peşkeş çekildi. Bu sermayenin başında da madencilik ve enerji sektörü geliyor. 2021’de 16 bin 648 hektarlık alan maden şirketlerine peşkeş çekilirken, 10 bin 950 hektarı ise enerji sektörüne verildi.
Orman Genel Müdürlüğü 31 Temmuz’da 2022 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nu yayımladı. Verilere göre;
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…