Uncategorizedİklim KriziManşetTürkiye

Yuvacık Barajı’nın su seviyesi kar yağışıyla iki kat arttı

0

Kocaeli‘nin içme suyu ihtiyacının büyük kısmının sağlandığı Yuvacık Barajı‘nda geçen yıl kuraklığın etkisiyle su seviyesi, ocakta yüzde 15’e düşerken, yağışlarla 8 Şubat’ta yüzde 33’e yükseldi. Bu yıl ise kar yağışı ve yağmurun etkisiyle su seviyesi, geçen sene şubat ayına göre iki kat artarak yüzde 67’ye yükseldi.

Bu yıl ise kar yağışı ve yağmurlar, barajda su seviyesini yükseltti. Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin verilerine göre su seviyesi, 34 milyon 60 bin metreküp ile yüzde 67 seviyesine ulaştı. Geçen yıl Şubat ayı ile bu sene Şubat ayı karşılaştırıldığında su seviyesinin iki kat arttığı görüldü. İlerleyen günlerde yağışlarla tam kapasiteye ulaşılmasının beklendiği belirtildi.

Ne olmuştu?

Kocaeli‘de içme suyu ihtiyacının büyük kısmının karşılandığı Başiskele ilçesinde bulunan Yuvacık Barajı‘nda, 2020’de iklim krizinin de etkisiyle kurak geçen mevsim nedeniyle su seviyesinde düşüş kaydedilmişti.

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi‘nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre; Aralık 2020’de 51 milyon metreküp kapasiteli Yuvacık Barajı’nda su seviyesi 8 milyon 510 bin metreküp ile yüzde 17’ye düşmüştü. Yuvacık Barajı’nda su seviyesinin düşmesi nedeniyle su ihtiyacı Sapanca Gölü’nden karşılanmıştı.

yuvacık su seviye azalma

Kasım 2021’de de su seviyesinin yüzde 35’e düşmesiyle köyleri birbirine bağlayan ve barajın yapılmasıyla sular altında kalan köprülerden biri gün yüzüne çıktı. Baraj gölü içinde suyun tükendiği bazı noktalarda çatlaklar oluştuğu görülmüştü.

You may also like

Comments

Comments are closed.