Doğa MücadelesiDünyaManşet

Yunanistanlı çevre aktivisti ‘Tolis’ yaşamını yitirdi

0

Madenciliğe karşı hem ülkesinde hem küresel ölçekte mücadele eden Yunanistanlı çevre aktivisti Apostolos Papageoriou hayatını kaybetti.

Ölüm haberini Papageorgiou’nun kurucusu olan Madencilik Faaliyetleri Gözlemevi “Gözlemevimizin kurucusu Tolis Papageorgiou artık aramızda değil. Kendisiyle zafer işareti ile vedalaşıyoruz. Kendisine, dilediği gibi madencilik faaliyetlerini sona erdireceğimize dair söz veriyoruz” sözleriyle duyurdu.

Yakınlarının “Tolis” olarak hitap ettiği Papageoriou, yalnızca Yunanistan’da değil dünyanın pek çok yerinde çevre savunuculuğu mücadelesine katkı sunmuştu. Aktivist, Yunanistan’ın kuzeyindeki Halkidiki yarımadasında bulunan, Eldorado Gold tarafından yapılmak istenen Skouries altın-bakır madenine karşı mücadele etmişti.

Gazeteci ve yazar Üstün Bilgen-Reinart, 1990’lı yıllarda Türkiye’deki en köklü ve eski uzun soluklu maden direnişlerinden olan Bergama‘da, Papageoriou ile birlikte mücadele verdiklerini anlattı.

Papageoriou ile “Hellenic Mining Watch” örgütünün kampanya sözcüsü Maria Kadoğlu vasıtasıyla, içinde oldukları bir yazışma grubunda tanıştığını anlatan Bürel, Bergama direnişi sırasında misafir ettiği Papageoriou’yu şu sözlerle andı:

Çok üzgünüm. Çok sevimli bir insandı. Beraber, o Yunanca biz Türkçe Anadolu türküleri söylemiştik. Çok sevecen, çok sıcak, tam dost olmak isteyeceğiniz biriydi o yüzden çok üzüldüm. Çok büyük bir kayıp, hepimiz için. Bütün camiamızın başı sağolsun.

Madenlere karşı eylemleri nedeniyle saldırılara uğrayan Papageoriou yakın dönemde “suç örgütü lideri” olmak suçlamasıyla soruşturmaya da uğramıştı.

Akut bir hastalıkla savaşan Tolis, 21 Eylül akşamı yaşama veda etti.

You may also like

Comments

Comments are closed.