Dünya

Yunanistan’da her dört kişiden biri işsiz

0

Yunanistan’da Temmuz ayında işsiz sayısının yüzde 25’i aştığı açıklandı. Ülkede işsizlik, Temmuz ayına kadarki 12 ay içinde yüzde 7’den fazla artış kaydetti ve İspanya ile aynı düzeye çıktı.

İşsiz sayısının artmasından beş yıldır süren ekonomik durgunluk sorumlu tutulmakla birlikte, hükümetin uyguladığı kapsamlı kemer sıkma önlemleri, kamu kesiminde ve özel sektörde çok sayıda insanın işsiz kalmasına yol açtı.

Yunan gençler arasında ise, işsizlik oranı yüzde 55’i geçiyor.

Son veriler, ülkede kemer sıkma önlemlerini eleştiren kesime yeni bir tartışma dayanağı veriyor. Bu kesimler Yunanistan’a kredi veren yabancıların benimsediği stratejinin tamamiyle hatalı olduğunu, daha fazla kesinti yapılması taleplerinin ülkeyi kopma noktasına getireceğini ve büyümeyi durduracağını savunuyor.

Dış kurtarma paketini eleştirenler, Yunanistan için kurtarma paketinin ve kemer sıkma önlemlerinin uygulanmaya başladığı 2010 Nisan’ından önce, işsizlik oranının sadece yüzde 11,8 olduğunu hatırlatıyorlar.

Ancak Yunan hükümeti katı tavrını değiştirmiyor ve kamu harcamalarında kesinti yapılmazsa verilen dış yardımların kaybedileceğini ve ülkenin iflasa zorlanacağını, bu durumun da işsiz oranını daha da tırmandıracağını kaydediyor.

Bu arada Uluslararası Para Fonu’nun başkanı Christine Lagarde, Yunanistan’a, hükümet borçlanmasını azaltma konusundaki hedeflerine ulaşması için ek iki yıl daha zaman tanınması gerektiğini bildirdi.

(BBC Türkçe)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.