Yunanistan’da her dört kişiden biri işsiz

Yunanistan’da Temmuz ayında işsiz sayısının yüzde 25’i aştığı açıklandı. Ülkede işsizlik, Temmuz ayına kadarki 12 ay içinde yüzde 7’den fazla artış kaydetti ve İspanya ile aynı düzeye çıktı.

İşsiz sayısının artmasından beş yıldır süren ekonomik durgunluk sorumlu tutulmakla birlikte, hükümetin uyguladığı kapsamlı kemer sıkma önlemleri, kamu kesiminde ve özel sektörde çok sayıda insanın işsiz kalmasına yol açtı.

Yunan gençler arasında ise, işsizlik oranı yüzde 55’i geçiyor.

Son veriler, ülkede kemer sıkma önlemlerini eleştiren kesime yeni bir tartışma dayanağı veriyor. Bu kesimler Yunanistan’a kredi veren yabancıların benimsediği stratejinin tamamiyle hatalı olduğunu, daha fazla kesinti yapılması taleplerinin ülkeyi kopma noktasına getireceğini ve büyümeyi durduracağını savunuyor.

Dış kurtarma paketini eleştirenler, Yunanistan için kurtarma paketinin ve kemer sıkma önlemlerinin uygulanmaya başladığı 2010 Nisan’ından önce, işsizlik oranının sadece yüzde 11,8 olduğunu hatırlatıyorlar.

Ancak Yunan hükümeti katı tavrını değiştirmiyor ve kamu harcamalarında kesinti yapılmazsa verilen dış yardımların kaybedileceğini ve ülkenin iflasa zorlanacağını, bu durumun da işsiz oranını daha da tırmandıracağını kaydediyor.

Bu arada Uluslararası Para Fonu’nun başkanı Christine Lagarde, Yunanistan’a, hükümet borçlanmasını azaltma konusundaki hedeflerine ulaşması için ek iki yıl daha zaman tanınması gerektiğini bildirdi.

(BBC Türkçe)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR