Dünya

Yunanistan’da Genel Grev

0

Yunanistan’da yeni tasarruf önlemlerini protesto için kamu ve özel sektör çalışanları 24 saatlik greve gitti. Genel grev çerçevesindeki protesto gösterilerinde anarşist gruplar polisle çatıştı. 100 kişi gözaltına alındı, 20’si tutuklandı. Kamu çalışanları, yeni koalisyon hükümetinin işbaşına gelmesinden bu yanaki ilk grevini düzenlerken binlerce kişi protesto için parlamento önünde toplandı.

Atina’da güvenliği sağlamak için binlerce polis görevlendirildi. Okullar ve devlet daireleri kapanırken otobüs hatları protestocuları taşımak için açık kaldı. Grevi, ülkedeki çalışanların yarısının üye olduğu Kamu Çalışanları Konfederasyonu düzenliyor.

Eylemciler, hükümetin 11,5 milyar euro’luk son kesinti ve kemer sıkma önlemlerini protesto ediyor. Kesintiler, Yunanistan’ın iflasa sürüklenmesinin önüne geçecek kurtarma fonlarından faydalanabilmesi için ön şart olarak belirlenmişti.

Yunanistan’ın, 130 milyar euro’luk ikinci kurtarma paketinin 31 milyar euro’luk dilimine ihtiyacı var. Fakat, ülkenin üçte ikisinin yoksulluk sınırına yaklaştığı ve işsizlik oranlarının tırmandığı ülkede halk kesintilere karşı çıkıyor.

Sol Syriza ittifakının geride bırakan muhafazakar eğilimli Yeni Demokrasi Partisi’nin öncülüğünde haziranda kurulan hükümet, emekli maaşlarını düşürmeyi ve emeklilik yaşını 67’ye çıkarmayı planlıyor.

Ülke çapında bugün düzenlenen greve doktorlar da destek veriyor; hava kontrol çalışanları da gereve kısmen destek veriyor. MRB araştırma şirketinin geçen hafta yaptığı ankete göre, Yunanlıların yüzde 90’ı planlanan kesintilerin adil olmadığına ve yükün yoksul kesimin üzerine bindirildiğine inanıyor.

Ülkeye, 2010 yılı Mayıs ayında 110 milyar euro’luk, geçen yıl Ekim ay ında da 130 milyar euro’luk kurtarma fonu verilmişti.

(BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.