Dünya

Yunanistan’da erken seçim rafa kalktı

0

Yunanistan’da kritik önemde görülen yerel seçimlerde partisi yenilgi almayan Başbakan Papandreu, erken seçim tehdidine son verdi.

Başbakan Yorgos Papandreu’nun partisi PASOK’a verilen desteğin, halkın kemer sıkma önlemlerine destek verdiği anlamına geldiğini söyledi.

Şu ana kadar yüzde 45’i sayılan oylara göre, PASOK’un da Yeni Demokrasi Partisi’nin de 13 bölgeden 6’sında önde gidiyor ve sonuçların birbirine yakın seyrediyor.

Yerel seçim, hükümetin ekonomik krizle mücadelede attığı adımlar ve kemer sıkma paketleri üzerine bir referandum olarak görülüyordu.

Papandreu, partisi PASOK’un seçimlerde ağır yenilgi alması halinde parlamentoyu feshedeceğini söylemişti.

Oy kullanma saatinin ardından konuşan Papandreu, reformlara devam etme sözü vererek, erken seçime gideceği yolundaki spekülasyonlara da son vermiş oldu.

BBC’nin Atina muhabiri Malcolm Brabant, Yunanistan’da siyasi krizin sürmesinden endişelenen Uluslararası Para Fonu’nun bu sonuçlardan memnun olacağını söylüyor.

Ülkede seçimin ikinci turu ise 14 Kasım’da yapılacak.

Hükümetteki PASOK’un yerel seçimlerden yenilgiyle ayrılması durumunda erken genel seçimlere gitmesi ihtimali bulunuyordu.

Dün yapılan yerel seçimin ilk turunda yaklaşık 10 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunurken, katılım oranının yüzde 60’larda kaldığı belirtiliyor.

Tepki oyları

BBC muhabirine göre, Başbakan Papandreu’nun erken seçimle ilgili kararını etkileyecek temel etmenlerden biri, Atina’yı da kapsayan ve Yunanistan nüfusunun yaklaşık yarısının yaşadığı Attica bölgesinden çıkacak sonuç olacak.

Bu bölgedeki PASOK adayının, bağımsız aday Yiannis Dimaras tarafından geçilmesi ihtimali var.

Çünkü eski bir PASOK milletvekiliyken, ülkenin imzaladığı IMF yardım paketine karşı çıktığı için Başbakan Papandreu tarafından görevine son verilen Dimaras, büyük halk desteğine sahip bir aday.

Normalde PASOK seçmeni olan birçok Yunanlı’nın, ülkede uygulamaya konulan tasaruf önlemlerine yönelik tepkisi sebebiyle Dimaras’ı destekleyebileceği tahmin ediliyor.

Ekonomik kriz ve sonrası

Geçtiğimiz yıl Yunanistan ekonomisi ülkenin dış borcuna bağlı olarak ciddi bir sarsıntı yaşamıştı.

Sosyal demokrat Papandreu hükümeti geçtiğimiz yıl iktidara gelip, kapsamlı bir ekonomik önlemler paketi uygulamıştı.

Yunanistan’a yönelik Avrupa Birliği kaynaklı yardımın ön koşulu olan önlemler Yunanistan’da büyük protestolara yol açmıştı. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.