Dünya

Yunanistan yerel seçimler için sandık başında

0
Eski PASOK millevekili Yiannis Dimaras, bağımsız aday olarak seçimlere katılıyor.

Eski PASOK millevekili Yiannis Dimaras, bağımsız aday olarak seçimlere katılıyor.

Başbakan Yorgo Papandreu liderliğindeki hükümet için güven oylaması olarak değerlendirilen yerel belediye seçimleri bugün yapılıyor.

Yorumculara göre Yunan seçmenlerin bugünkü seçimlerdeki tavrı, sosyal demokrat PASOK hükümetinin uygulamaya koyduğu tasaruf önlemlerinin halk tarafından ne şekilde algılandığını da ortaya koyacak.

Hükümetteki PASOK’un yerel seçimlerden yenilgiyle ayrılması durumunda erken genel seçimlere gitmesi ihtimali bulunuyor.

Erken seçim olasılığı

PASOK şu an parlementoda yeterli çoğunluğa sahip ve bir sonraki genel seçimlere üç yıl süre var.

Ancak Başbakan Papandreu’nun yerel seçimler öncesinde yaptığı açıklamalar, başarısız sonuçlanacak yerel seçimlerin erken genel seçime gidilebileceği yönünde.

Bu durumda, ekonomik krizden çıkma çabası veren ülkenin istikrardan uzaklaşması ihtimali, uluslararası pazarlarda endişeyle takip ediliyor.

Tepki oyları

Yunanistan’daki BBC muhabiri Malcolm Brabant’a göre, Başbakan Papandreu’nun erken seçimle ilgili kararını etkileyecek temel etmenlerden biri, Atina’yı da kapsayan ve Yunanistan nüfusunun yaklaşık yarısının yaşadığı Attica bölgesinden çıkacak sonuç olacak.

Bu bölgedeki PASOK adayının, bağımsız aday Yiannis Dimaras tarafından geçilmesi ihtimali var.

Çünkü eski bir PASOK milletvekiliyken, ülkenin imzaladığı IMF yardım paketine karşı çıktığı için Başbakan Papandreu tarafından görevine son verilen Dimaras, büyük halk desteğine sahip bir aday.

Normalde PASOK seçmeni olan birçok Yunanlı’nın, ülkede uygulamaya konulan tasaruf önlemlerine yönelik tepkisi sebebiyle Dimaras’ı destekleyebileceği tahmin ediliyor.

Ekonomik kriz ve sonrası

Geçtiğimiz yıl Yunanistan ekonomisi ülkenin dış borcuna bağlı olarak ciddi bir sarsıntı yaşamıştı.

Sosyal demokrat Papandreu hükümeti geçtiğimiz yıl iktidara gelip, kapsamlı bir ekonomik önlemler paketi uygulamıştı.

Yunanistan’a yönelik Avrupa Birliği kaynaklı yardımın ön koşulu olan önlemler Yunanistan’da büyük protestolara yol açmıştı. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.