DünyaManşetVideo

Yunanistan yanarken: Avrupa’da son 40 yılın üzerinde sıcaklıklar

0

Yunanistan’ın doğusundaki Midilli Adası’nda 23 Temmuz’da başlayan yangın kontrol altına alınamayınca yerleşim bölgelerine ulaştı. Öte yandan Dadia Milli Parkı’nda çıkan yangın da Türkiye sınırındaki yerleşim bölgelerini tehdit etti.

Avrupa aşırı sıcaklara karşı mücadeleyi sürdürürken Guardian’ın analizine göre; Londra, Roma ve Dublin dahil olmak üzere 28 Avrupa başkentinden yedisinde Haziran ve Temmuz’da sıcaklıklar 40 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.

Yunanistan, Vatera‘nın yakınlarında çıkan yangında çam ormanları, çalılar ve ekili alanlar yandı. Yangın sonrası yüzlerce bölge sakini ve turist tahliye edildi.

24 Temmuz’da çekilen bu Copernicus Sentinel-2 görüntüsü, dört kilometreyi aşan aktif yangın cephesini gösteriyor.

Arazide yangından etkilenen bölge yaklaşık 1700 hektarlık bir alana karşılık geliyor.

Yunanistan, Avrupa’daki diğer birçok ülkeyle birlikte, ülkenin birçok yerinde yangın alarmı altında olan uzun süreli bir sıcak dalgasına karşı mücadele ediyor.

Yunanistan’ın Evros bölgesinde Dadia Milli Parkı’nda çıkan yangın ise Türkiye sınırına yaklaştı.  Milli Park’a yakın yerdeki yerleşim yerleri boşaltıldı.

Yangında zarar gören bölgenin 25 bin dönüm civarında olduğu tahmin ediliyor.

Yedi gündür devam eden orman yangını Edirne’ye bağlı Meriç ilçesinde sınır köylerinden görülüyor. Yangının çıkış nedeni ise henüz bilinmiyor. Yedi gündür yanan milli park, akbabaların ürediği bir orman olarak biliniyor.

Fotoğraf: Dimitris Lampropoulos – Anadolu Ajansı

Aşırı sıcaklarla yanan Avrupa’dan destek

Yunanistan Avrupa Birliği’ne yardım çağrısında bulundu. İtalya’dan iki söndürme uçağı ve altı ayrı ülkeden 250 itfaiye çalışanı bölgeye sevk edildi.

Avrupa son haftalarda, erken bastıran aşırı sıcaklara karşı mücadele veriyor.

Guardian tarafından yapılan bir analize göre de Avrupa 2022’de rekor miktarda yangın hasarı kaydetti. Temmuz’da, yangınlar Avrupa genelinde birçok ülkeyi vurdu.

Birleşik Krallık, Portekiz, İspanya, Fransa ve Yunanistan‘da binlerce hektarlık alan yangınlarda zarar gördü.

Grafik: Guardian

Effis‘ten elde edilen veriler, 23 Temmuz itibariyle AB ülkelerinde 515 bin hektardan daha fazla bir arazinin yandığını gösteriyor. Rakam son 18 yılın ortalamasının dört kat üzerinde.

Analiz Londra, Roma ve Dublin dahil olmak üzere 28 Avrupa başkentinden yedisinin Haziran ve Temmuz’da sıcaklıkların 40 yılın en yüksek seviyelerine ulaştığını ortaya koydu.

Yangınların boyutu, sıcaklık rekorları kırılsa da kırılmasa da, uzun süreli anormal sıcaklıkların ve kuru koşullarda yıkıcı etkilere işaret ediyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.