DünyaManşet

Yunanistan derdi(?) de dermanı(!) da buldu: Göçmenler

0

Yunanistan’ın başkenti Atina’da geçtiğimiz haftasonu düzenlenen operasyonlarda 6.030 göçmen’e kimlik ve belge soruşturması yapıldı.

Göçmenlerden 1.525’i Yunanistan’da bulunmak için gerekli hukuki şartlara sahip olmadıkları gerekçesiyle tutuklandı. Yetkililerce yapılan açıklamada tutuklanan göçmenlerin ülkelerine geri gönderileceği belirtildi. İlk aşamada 88 Pakistanlı ülkelerine gönderildi.

Yine yetkililere göre tutuklanan ve ülkelerine gönderilecek göçmenlerin tamamı yetişkin bireyler.

Haftasonu yapılan operasyonların, hükümetin planladığı ve Antik Yunan’da misafirperverlik tanrısının isminden yola çıkarak “Xenius Zeus” olarak adlandırdığı büyük ve ülke çapında bir “göçmen avı”nın yalnızca başlangıcı olduğu söyleniyor.

Türkiye sınırına yakın olan İskeçe ve Gümülcine’deki polis eğitim merkezleri, tutuklanan ve gözaltında tutulan göçmenlerin konaklaması için geçici olarak boşaltıldı. Bu bölgelerdeki yerel yönetici ve kilise cemaat liderlerinin durumu protesto etmek için sokağa döküldüğü bilgileri geliyor.

Operasyonun bir diğer amacı da, Avrupa’ya en fazla belgesiz göçmenin girdiği geçiş noktalarından biri olan Türkiye sınırındaki boşlukları kapatmak. Yunanistan, Suriye’deki çatışmalardan kaçanların Avrupa’ya geçmek için kullandıkları Türkiye sınırına geçtiğimiz hafta 1.800 yeni sınır muhafızı daha atadı.

Yunanistan Kamu Düzeni ve Yurttaş Koruma Bakanı Nikos Dendias operasyon hakkında yaptığı açıklamada, “ekonomik güçlüklerin Yunanistan’ı ‘yabancılar tarafından işgal edilmeyi’ kaldıramayacak duruma getirdiğini” ve “göçmen konusunun ‘Yunanistan toplumu ve devletinin temelinde bir bomba gibi durduğunu, bunun bir ulusal beka konusu haline geldiğini” iddia ediyor.

Bakan’a göre, “göçü düzenleyecek bir yapı oluşturamazsa Yunanistan çöker”.

Yunanistan’da ikame eden belgesiz (“yasadışı”) göçmenlerle ilgili resmi istatistik ve bilgiler olmasa da, Yunan Mülteci Konseyi (GRC) ülkedeki toplam göçmen sayısının diğer ülkelere ulaşmak için transit yapanlar da dahil olmak üzere 1 milyon civarında olduğunu tahmin ediyor.

GRC’ye göre ülkede göçmenlerin başvurabileceği danışma ve inceleme merkezlerinin sayısı çok az. GRC’nin websitesinde yayınladığı açıklamasında “Bu göçmenlerin içinde korumaya muhtaç olanlar olup olmadığını bile bilmiyoruz. Bu operasyon göçmenleri sınırdışı etmek için yapılan tek taraflı bir zor kullanmadır” ifadeleri dikkat çekiyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) Yunanistan bürosu da gerçekleştirilen operasyondan rahatsız. Tutuklananlar arasında uluslararası koruma ihtiyacında olan bir çok bireyin bulunabileceğini belirten UNHCR yetkilileri “Yunanistan’da göçmenlerin yetkili kurum ve kişilere ulaşmasının pratikte imkansız olması” nedeniyle birçok mültecinin henüz iltica başvurusunu yapamamış ve haliyle gerekli belgeleri edinememiş olabileceğine dikkat çekiyor.

UNHCR ayrıca bütün ülkelere Suriye’ye yapılacak geri gönderimlerin bir süreliğine durdurulması çağrısında bulunuyor.

Avrupa Komisyonu da, Malta’da konuşlanan Avrupa Mülteci Destek Bürosu (Easo) ve AB Sınır Koruma Ajansı (Frontex) aracılığıyla Yunanistan’ın başlattığı “göçmenleri kontrol altına alma” süreci kolaylaştırmaya çalışıyor.

Yunanistan’da göçmen ve yabancı karşıtı politikaların, özellikle aşırı-sağcı/faşist Altın Şafak Partisi’nin geçtiğimiz seçimlerde parlamentoya girdiğinden beri artışa geçtiği belirtiliyor.

(Yeşil Gazete, EUobserver.com, Bbc.co.uk)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.