Dünya

Yunan halkının tepkisi dinmiyor

0

Yunanistan 130 milyar Euroluk ikinci yardım paketine onay alabilmek için Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından dayatılan tasarruf önlemlerini parlamentoda onayladı. Acı reçetenin oylanması sırasında meclis binası önünde başlayan gösteriler Atina sokaklarında artamn şiddetiyle yayıldı. Özellikle 200 kişilik anarşist grup gösterilerin dağılmasından sonra polisle çatıştı. Polis raporlarına göre 150 mağaza talan edildi, 48 binada yangın çıktı. 68’i polis 100 kişi yaralanırken 130 kişi de gözaltına alındı. Ülkenin tanınmış sanatçılarından Mikis Theodorakis’in de atılan molotof kokteyliyle yaralandığı iddia ediliyor.

Olaylar Selanik, Korfu ve Girit’e de sıçradı.

Halkın tepkisi kolay yatışacağa benzemiyor:

“Yapılanlar az bile. Benim gibi aptallar o gösterilere katılmadı.Parlamento yıkılmalıydı. Çünkü onlar ihanet etti. Hain olmayan bir tanesini söyler misiniz.”

Kimileriyse toz duman arasında umudunu korumaya çalışıyor:

“Olanlar çok üzücü ve bu halkın hatası değil. (Meclis binasını işaret ederek) Oradakilerin hatası. Güzel günler göreceğimize inandık ve ben hala inanıyorum.”

Halkta tepkiyi büyüten tasarı parlamentoda yaklaşık 10 saat süren tartışmaların ardından koalisyon liderlerinin uzlaşması sonucu 300 üyeden 200’ünün oyuyla çıktı. Hükümet sıralarındaki yaklaşık 43 milletvekilininse “evet” oyu kullanmadığı görüldü.

Onaylanan önlemlere göre kamuda 15 bin kişinin işine son verilmesi bekleniyor. Ayrıca vergiler arttırılırken, emekli maaşlarındaysa kesintiye gidilecek.

Yaklaşık 3,5 milyar Euro tasarruf sağlayan tasarı Yunanistan için hayati konumdaydı. Ülkenin iflas açıklamaması için 20 Marttan önce 14,5 milyar Euroluk kaynak ortaya koyması gerekiyordu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.