Türkiye

YSK karar verdi: KHK’liden seçmen olur

0

YSK, AKP’nin kanun hükmünde kararname ile ihraç edilen seçmenlerin oy kullanamayacağına ilişkin itirazını reddetti. Kurul,kısıtlı seçmen iddiaları üzerine 41 bin 132 kişi ile memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin araştırılmasına karar verdi.

31 Mart yerel seçimlerinde kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilen kişilerin oy kullanmasına yönelik AKP’nin itirazı görüşen Yüksek Seçim Kurulu (KHK), itirazı reddetti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için KHK ile kamu hizmetinden çıkarılmış 14 bin 712 kişinin oy kullandığını tespit ettiklerini, “bu kişilerin oy kullanmaması gerektiğini” söylemişti. Hemen ardından YSK’ye konuyla ilgili bir dilekçeyle başvuruldu. AKP yalnızca İstanbul için bu konuda dilekçe verdi, diğer illere yönelik böyle bir itirazda bulunmadı.

Usulsüzlük iddiaları araştırılacak

İstanbul’daki seçimlerin yenilenmesini isteyen AKP’nin olağanüstü itiraz dilekçesinde ayrıca oy sayım cetvellerinin mühürsüz olduğu, oy kaydırmaları yapıldığı, kayıp oy pusulalarının bulunduğu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı ve sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük yapıldığı iddia edilmişti.

YSK, dilekçedeki bazı iddiaların araştırılmasına karar verdi. Kamu görevlisi olmayan kişilerin sandık kurulu görevlisi olması ve kayıp oy pusulaları iddiaları görüşülecek iddialar arasında. YSK’nin gündeme alacağı diğer iddialar şöyle:

-2 bin 308 kısıtlı, bin 229 ölü seçmen listelerde yer aldı.

-10 bin 290 seçmen hem cezaevlerinde hem başka seçmen listelerinde bulundu.

-5 bin 287 hükümlü ve İstanbul’daki yerleşim yeri adresi cezaevi olan 236 seçmen oy kullandı.

-İstanbul genelinde 18 yaşının üzerinde zihinsel engeli bulunan 21 bin 782 kişi seçmen listelerine kaydedildi.

Yıldırım: YSK süreci tamamlanmış değil

31 Mart seçimlerinde AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Binali Yıldırım, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “YSK süreci tamamlanmış değil. Konuşmam doğru olmaz çünkü işin konusu benim.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.