Manşetİklim Krizi

Youtube iklim bilimi inkarının tanıtımını yapıyor

0

Avaaz isimli kampanya grubu yeni yayınladığı rapor ile Youtube’un iklim değişikliği hakkında yanlış bilgi içeren videoların aktif olarak tanıtımını yaptığı bilgisini paylaştı.

Araştırmanın sonuçlarını paylaşan grup, yakın zamanda kullanıcıları zararlı içerik ve komple teorilerinden uzaklaştırmaya yönelik politika değişiklikleri yapan şirketin bu konuda da çalışması gerektiğini söyledi.

İklim bilimi inkar eden videolar öneriliyor

Time’dan Ciera Nugent’in yaptığı habere göre Avaaz, “iklim değişikliği”, küresel ısınma ”ve“ iklim değişikliği ”arama terimleriyle eşleşen 5.537 videoyu ve ardından YouTube’un “bir sonraki” kenar çubuğunun yanında önerilmesi muhtemel videoları inceledi.

Bu arama terimlerinin her biri için, YouTube tarafından “bir sonraki” özelliğe dahil edilen en iyi 100 ilgili videonun sırasıyla % 8, % 16 ve % 21’i, iklim değişikliğini reddeden veya değişikliğin insan faaliyetleri sonucunda olduğu bilgisini reddeden videolara yönlendiriyor.

Yokoluş İsyanı Ekim ayında Youtube genel merkezi önünde protesto gerçekleştirmişti

‘Yanlış bilgilerle dolu tavşan deliği’

Avaaz, bu tanıtım süreci ile YouTube’un iklim bilimi inkarcılığının yayılmasına yardımcı olduğu anlamına geldiğini iddia ediyor. Çalışmayı değerlendiren Avaaz’ın kampanya direktörü Fadi Kuran, “Küresel ısınma veya iklim değişikliği gibi bir terimi arayan her beş kullanıcıdan en az biri kendisini bu tür yanlış bilgilendirmelerin dolu olduğu tavşan deliğinde buluyor” dedi.

Kuran, “Bilim insanları, karşılaştığımız varoluşsal tehdit hakkında insanları eğitmek için çok çalışıyor ve YouTube, aramızdaki kötü aktörlerin bu konuda birçok insan için son sözü söylemesine izin veriyor” diyerek Youtube’un bu politikasını eleştirdi.

Markalardan reklam

Bunun yanı sıra araştırma sonucunda, birçok markanın reklamının bu yanıltıcı videolarda yayınlandığı ortaya çıktı. Bu markalar arasında Carrefour, Decathlon, Ecosia, L’Oréal, Nikin, Samsung gibi şirketlerin yanı sıra Greenpeace İspanya ve WWF  gibi çevre örgütleri de yer alıyor. Avaaz’a konuşan şirketler bu durumun farkında olmadıklarını belirtti ve hepsi Youtube’u harekete geçmeye çağırdı.

Yanıltıcı içeriklere engelleme

Youtube, geçtiğimiz yıl Ocak ayında yayın politikasında değişikliğe gideceğini söylemişti. Buna göre, ciddi bir hastalığı mucize şekilde tedavi edebileceğini söyleyen, dünyanın düz olduğunu iddia eden, veya 9 Eylül saldırısı gibi tarihi olaylar hakkında yanıltıcı bilgi veren, bilimsel bilgileri çarpıtan videoların izleyicilere tavsiye edilmemesini sağlayacaktı. Ancak, yapılan araştırma bu düzenlemenin iklim krizini kapsamadığını ortaya koydu.

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.