ManşetTürkiye

Yolsuzluk operasyonunda adı geçen eski bakanların fezlekeleri TBMM’de

0

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında adı geçen 4 eski bakan Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar, Zafer Çağlayan ve Egemen Bağış’ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili hazırlanan ve usûl eksiklikleri nedeniyle iade edilen fezlekeler Meclis’e gönderildi.

TBMM yemin töreni

17 Aralık’taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında, soruşturmayı yürüten savcılar, eski bakanlar hakkında fezleke hazırlamıştı.

Adalet Bakanlığı usül eksikliği nedeniyle geri göndermişti

Savcılık tarafından hazırlanan fezlekeler, Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Ancak Bakanlık, fezlekeleri, savcılığa usûl eksiklikleri nedeniyle iade etti. Usûl eksikliğinin gerekçesi olarak “‘fezlekelerin Adalet Bakanlığı aracılığıyla değil, doğrudan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilmesi gerektiği yönünde” 2011 yılında çıkarılan genelgeye uyulmaması gösterildi.

Bakanlığın geri gönderdiği fezlekeler, soruşturmayı yürüten savcının bağlı olduğu büronun başındaki İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Cengiz Ali Cengiz Hacıosmanoğlu tarafından yeniden ele alındı.Usûl eksikliklerini tamamlayan Hacıosmanoğlu, fezlekeleri bu sefer doğrudan TBMM‘ye gönderdi.

İçtüzükteki normal prosedüre göre fezlekeleri yolun uzun gibi görünüyor:

Bundan sonra ne olacak?

TBMM’ye ulaşan fezleke Meclis Başkanlığı tarafından Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’na sevk edilecek. Bu sevk işlemi ve komisyonda görüşülme konusunda süre sınırı bulunmuyor. Halen 900’den fazla fezleke komisyonda görüşülmeyi bekliyor.

Karma komisyon önce Hazırlık Komisyonu kurarak, milletvekilini dinleyecek. Karma Komisyon dokunulmazlığın kaldırılmasına veya yargılamanın dönem sonuna kadar ertelenmesine karar verecek. Komisyon kararı erteleme ise Genel Kurul’da okunacak. 10 gün içinde itiraz edilmezse karar kesinleşecek. Ancak itiraz edilirse veya komisyon kararı dokunulmazlığın kaldırılması şeklindeyse Genel Kurul’da gizli oylamayla karar alınacak. Meclis, dokunulmazlığın kaldırılmasına karar verirse vekil, sadece bu konuyla sınırlı olarak yargılanabilecek.

(Başka Haber/Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.