Grup, 9 Nisan’da başlayan ve dokuz gün sürmesi planlanan yeni eylemleri kapsamında Londra’nın merkezinde kalabalık yolları kapattı, şehrin en işlek köprülerini işgal etti.
BBC‘nin aktardığına göre, fosil yakıtlara yapılan yatırımların durdurulmasını talep eden iklim aktivistleri, düzenledikleri eylemlerin Londra’da normal hayat düzenini bozmayı ve olabildiğince çok sayıda insana ulaşmayı hedeflediğini söyledi.
Cumartesi günü başlayan gösteriler kapsamında şehir merkezinde yollar kapatıldı ve oturma eylemleri düzenlendi. Eylemciler, “Gezegenimizi kurtaracağız” ve “Kimin sokakları? Bizim sokaklarımız” şeklinde sloganlar attı.
2018 yılında Birleşik Krallık’ta kurulduktan sonra dünya çapında örgütlenen Yokoluş İsyanı, 2019’da dünyanın birçok bölgesinde iki hafta boyunca devam eden ve yüzlerce kişinin gözaltına alınmasıyla sonlanan iklim eylemleri düzenlemişti.
Grubun, “Varlığımızı tehdit eden iklim felaketine ve ekolojik çöküşe karşı” üç aşamalı bir eylem planı bulunuyor.
Cumartesi günü başlayan ve binlerce kişinin katıldığı eylemlerde aktivistler, sera gazı emisyonlarının durdurulması ve fosil yakıt yatırımlarının acilen sonlandırılmasını talep ediyor.
Eylemciler Pazar günü Londra merkezinde iki önemli köprüde trafiği durdurdu ve oturma eylemi gerçekleştirdi. Özel araçların ve otobüslerin geçişi engellenirken ambülanslar için göstericiler kaldırımlara çekildi.
BBC’ye konuşan 21 Kiri Ley, eylemlerin barışçıl bir şekilde başkenti işgal etmeyi ve böylece hükümeti politika değişikliğine zorlamayı hedeflediğini söylüyor: .
“Bir sürü farklı yol denedik. Mektup yazdık, protesto ettik, milletvekillerimizle konuştuk. Elimizden gelen her şeyi yaptık ve buna rağmen hükümetin bilim insanlarının tavsiye ettiği her şeyin tersini yaptığına şahit olduk. Artık tek çaremiz bu olduğu için buradayız.”
Gösteriler sırasında çeşitli enerji şirketlerinin ofislerinde de eylem yapan aktivistler, Fransa merkezli Schlumberger petrol şirketinin binasını kırmızıya boyadıkları elleriyle damgaladı.
Protestocular, Londra merkezini mümkün olduğunca uzun bir süre boyunca kapatmak konusunda kararlı olduklarını belirtiyor, bundan başka bir seçenekleri kalmadığını söylüyor.
Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan ise yolları kapatmanın “ters etki yaratacağını”, göstericilerin hükümete baskı uygulamanın yanı sıra kamuoyu desteğine de ihtiyacı olduğunu belirtti.
İngiltere’de Yeşiller Partisi’nin eski eş başkanı, milletvekili Caroline Lucas ise “İnsanlar, seslerini duyurmanın tek yolunun bu olduğunu düşünüyor. Bu noktaya geldiğimiz için üzgünüm” dedi ve ekledi:
“Bence metroyu kapatmak protesto amaçlarına aykırı bir hareket. Öte yandan Londra sokaklarında yapılan gösteriler insanların hayal gücünü yakaladı ve daha önce hiç protesto etmemiş insanlar eylemlere katıldı. İnsanlar fosil yakıtların artık kullanılmaması gerektiğini bildikleri için katılıyorlar.”
Boris Johnson hükümeti, geçen hafta yeni enerji stratejisini açıklamış; stratejinin ülkenin enerji bağımsızlığını artırmayı hedeflediğini ve düşük karbon enerji üretimi yöntemlerine yoğunlaşacağını söylemişti.
Ancak çok sayıda bilim insanı ve iklim aktivisti, hükümetin Kuzey Denizi’nde petrol ve gaz aramayı taahhüt etmesini öfkeyle karşılamış, geniş çaplı eylemlerle protesto edilmişti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…