Hayvan HaklarıManşet

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde toplatılan 150 köpeğin akıbeti belirsiz

0
Yıldız Teknik Üniversitesi
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi. (Fotoğraf : Tolga Adanalı)

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde yaşayan köpeklerin Ağustos 2023’ten beri toplanıp götürüldüğü ve toplanan köpeklerden haber alınamadığı belirtiliyor.

Duvar’dan Meral Candan’ın haberine göre Yıldız Teknik Üniversitesi HAYHAK (Hayvan Hakları) Kulübü üyesi Mustafa Akbaş, kampüste köpeklerin sayısının ağustos ayından bu yana azalmadığını belirtti. Son toplama işlemi ise 17 Aralık’ta gerçekleşmişti.

Kampüs içinde köpekler için özel bir barınak inşa edildiği bilinse de, bu durumun 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu‘na uygun olmadığını savunan Akbaş, toplanan köpeklerin aşılanıp, kısırlaştırıldıktan sonra alındıkları yere geri bırakılmasını talep ediyor.

Rektörlük köpekleri desteklediğini açıklamıştı

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, 2020 yılından bu yana üniversite rektörlüğünün yanı sıra YTÜ Yıldız Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. 19 Temmuz 2023 tarihinde YTÜ Üniversite Yönetim Kurulu tarafından Yılmaz’ın da onayıyla yayınlanan bir bildiride, üniversite yönetiminin köpeklerin kampüs içindeki yaşamlarına destek vermek ve öğrencilerin eğitimlerine güvenle devam etmelerini sağlamak için çaba harcadığı belirtilmişti.

Yıldız Teknik Üniversitesi

Bu çerçevede, köpeklerin kampüs alanı içinde yaşayabilmeleri için özel yaşam alanları oluşturma çalışmaları yapılmıştı. Bildiride ayrıca, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olarak hazırlandığı ve üniversite yönetim kurulu kararıyla tüm YTÜ kampüslerinde ve Teknopark bölgelerinde (Teknopark yönetimi ile iş birliği içinde) uygulamaya alındığı ifade ediliyor.

Sokaklarda yaşayan köpeklerin toplanması ve kısırlaştırılmasına ilişkin komisyon kuruldu
Sokakta yaşayan hayvanlar için gönüllülerden belediyelere çağrı: Ortak hareket edelim

Ancak, Yıldız Teknik Üniversitesi HAYHAK Kulübü üyesi Mustafa Akbaş, bu açıklamalara rağmen köpeklerin durumu hakkında yetersiz bilgi aldıklarını ve köpeklerin toplanmasının sorumluluğunun belirsizliğini koruduğunu dile getirdi: 

“Köpeklerin sağlıklı bir şekilde korunduğuna dair somut bilgilere erişemiyoruz. Barınak olarak inşa edilen yerde köpekleri kontrol etmemize izin verilmiyor. Biz köpeklerin gerekli tedavileri yapıldıktan sonra alındıkları yere geri bırakılmasını istiyoruz. Üniversite yönetimi, köpeklerin toplanmasıyla ilgili sorumluluğun kendilerinde olmadığını belirterek bu konuyu Teknopark yönetimine yönlendiriyor. Ancak Teknopark’a gittiğimizde bizi yine üniversite yönetimine yönlendiriyorlar.” 

Akbaş ayrıca, ilk birkaç toplama sırasında alınan yaklaşık 50 köpeğin zaten kısır ve küpe takılı olduğuna dikkat çekerek, üniversite yönetiminin niyetinin sorgulanması gerektiğini söylüyor.

Bu konuda yaşanan gelişmeler ve köpeklerin durumu hala belirsizliğini korurken, hayvan hakları savunucuları ve ilgili taraflar arasındaki mücadele devam ediyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’nün resmi bir açıklama yapması bekleniyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.