ManşetEkolojiYerel

Yıkım üçüncü kez ertelendi, tatilciler kaplumbağa üreme alanına yine yerleşti

0
Antalya‘nın Aksu ilçesinde otellerin yanı başında denize sıfır yapılan 700 çardak için deniz kaplumbağalarının yuvalarına zarar verdiği ve 1’inci derece sit alanında olduğu gerekçesiyle alınan yıkım kararı, geçen ay üçüncü kez ertelendi. Kararın ertelenmesiyle birlikte tatilciler, çardaklarda tadilat yapıp yerleşmeye başladı.

1,5 kilometrelik Kumköy sahili, geçen yıl mart ayında Cumhurbaşkanı kararıyla ‘Nesli tükenme tehlikesindeki deniz kaplumbağalarının yuvalanma alanı’ ilan edilmişti. Özellikle Aksu ve Serik ilçelerindeki binlerce kişinin yaz tatilini geçirdiği ve sezon sonunda çöp birikintilerinin çirkin görüntü oluşturduğu Kumköy sahilindeki 700 çardakla ilgili, ocak ayında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘nca alınan yıkım kararı, belediyeye gönderildi.

Karar üzerine bazı tatilciler bölgeye gelerek çardaklarını söktü. Ancak aradan aylar geçmesine rağmen kalan diğer çardaklara dokunulmadı. Aksu Belediyesi, daha önce 29 Ocak olarak duyurulan yıkım kararının, 29 Nisan’da uygulanacağını bölgeye asılan pankartla bildirdi. Geçen nisan ayında yıkıma gelecek beş personelden üçünün koronavirüs testlerinin pozitif çıkmasıyla yıkım üçüncü kez ertelendi.

Yıkılmayınca yerleştiler

Yıkım kararı uygulanmayan alanda tatilciler çardaklarda yaptıkları tadilatın ardından yerleşmeye başladı. Bazıları çardakları boyarken, bazı bölgelere ise yenilerinin yapıldığı görüldü. Bakanlık tarafından bölgeye asılan “Dikkat. Deniz kaplumbağası yuvalama alanı. Lütfen koruyunuz” yazılı tabelanın etrafında çardaklar olduğu alanda Kumköy Kültürü Koruma Geliştirme ve Yaşatma Derneği tarafından ‘Caretta carettaların üreme alanı olan bu alana çardak yapmak kesinlikle yasaktır’ yazılı tabelaya da kulak asılmadı.

Bazı tatilciler çardaklarında tatillerine başlarken, su bağlantısının sağlanması için borular da döşendi.

Konuyla ilgili telefonla görüşülen Aksu Belediye Başkanı AKP’li Halil Şahin, “Yıkım kararıyla ilgili arkadaşlar Kumköy Koruma Geliştirme ve Yaşatma Derneği’yle görüşüyor. Yıkımla ilgili vatandaşın çardaklarını kendilerinin kaldırması gibi bir talebi vardı. Görüşmeler sürüyor” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.