ManşetYeşillerden

Yeşiller’den Avrupa’ya ‘vize zorluğu’ mektubu: Türkiye’den size uzanan eli havada bırakmayın

0

Yeşiller Partisi, son dönemde Avrupa ülkelerine seyahat etmek isteyen Türkiye vatandaşlarının çoğunun vize başvurularının olumsuz sonuçlanmasına dair ilgili ülkelerin Büyükelçilikleri ve Yeşil partilerine yollanmak üzere bir açık mektup yazdı.

Yeşiller Partisi Eş Sözcüleri Özlem Taşdemir Teke ve Koray Doğan Urbarlı imzası taşıyan mektup “Biz, akranları gibi yaşamak, akranları gibi özgür olmak, istediğini sevebilmek, gelecek hayali kurmak isteyenlerin de partisiyiz. Bu mektubu, milyonlarca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bu isteklerini bir de Yeşiller Partisi ağzından duymanız için yazıyoruz” ifadelerinin ardından şöyle devam etti:

“Arada kısa tarihsel boşluklar olsa da, Anadolu yaklaşık iki yüz yıldır; yüzünü Batı’ya dönmüş, kendisine Batılı bir yaşamı, yönetim biçimlerini, yasaları model almış ve buna ulaşmak için sürekli ve ciddi adımlar atmış yöneticiler ve reformistler tarafından idare ediliyor.

Doğu’nun en Batısı, Batı’nın ise en Doğusu olmak gibi bir coğrafi kader ile şekillenen Türkiye’nin siyasi hayatında bu doğrultu 100 yıllık Cumhuriyet Dönemi’nde de değişmedi ve bu durum ancak toplumsal olarak karşılık bulması ile mümkün olabildi.”

Yönetenlerin kimi zaman bakışlarını farklı yönlere çevirmelerini, “Batı yönünde giden bir gemide başka yöne bakmaktan öte bir anlam ifade etmediğini” söyleyen mektupta, Türkiye ve Batı’nın son zamanlarda darbe alan ilişkisi şöyle hatırlatıldı:

“Son yirmi yılda Türkiye’de ve Türkiye’nin yakın coğrafyasında baş gösteren siyasal, toplumsal ve ekonomik krizler ile Türkiye’yi yönetenlerin tercihleri sonucunda Türkiye ve Batı Dünyası arasındaki bağın karşılıklı olarak zayıfladığı saklayamayacağımız bir gerçek.

Fakat bu zayıflama sonucunda ortaya çıkan sıkıntıları ise Türkiye toplumu içerisinde ne yazık ki en çok bu bağın tekrar güçlenmesini arzu edenler çekmektedir.

Hükümetlerin yarattığı toz bulutunun altında ekonomik işbirlikleri, toplumsal bağlar ve ortak hedefler bulunmaktadır.

Türkiye’den bir kişi, Avrupalının hiç düşünmeden çıkabildiği seyahate gidemiyor

Türkiye ve AB ülkeleri arasında yaşanan vize sorunlarının Türkiye’de gündemin değişmez bir parçası haline geldiğinin altını çizen Yeşiller şöyle devam etti:

“Bir Avrupa ülkesinde doğmuş akranının hiç düşünmeden çıkabileceği bir seyahate, Türkiye’de yaşayan bir kişi çıkabilmek için dosyalar dolusu belge hazırlamakta, asgari ücretin yarısı kadar bir parayı sadece vize başvurularında harcamaktadır. Tüm bu çabaların sonucunda ise giderek artan oranda bu başvurular olumsuz sonuçlanmaktadır.”

Türkiye ve Avrupa Yeşilleri arasındaki ortaklığa da vurgu yapılan mektupta, ‘toplumlar arasındaki suni sorunları aşma’ çağrısı yapıldı:

Vize, göç ve sığınmacılık konularında sizin kendi politika doğrultunuzu belirleme hakkınız olduğunu biliyoruz. Bunun yanında biz Türkiye’de bulunan Yeşiller olarak; Türkiye toplumunun iki yüz yıldır Batı’ya yönelik serüveninin sorumluluğunu üzerimize alıp bundan sonrası için yapılması gerekenleri bilirken; sizlerden de Türkiye’den size yönelik uzanan ve son dönemde gücü zayıflamakta olan eli havada bırakmamanızı istiyoruz. Bu yönde politikaları savunarak ve hayata geçirerek toplumlar arasındaki bu suni sorunları aşmaya sizi çağırıyoruz.

Aynı güneşin altından sevgi ve selamlar.”

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.