Yeşiller, Yeşil Kamp 2018’de buluştu

2009 yılından bu yana doğaya uyumlu, sürdürülebilir, erkek egemenliği reddeden, şiddetsiz, doğrudan demokrasiye inanan, adil paylaşımdan yana, özgür yaşamı savunan, çeşitliliği koruyan, küresel mücadelenin parçası olan yeşil politikanın yaygınlaşması amacıyla çalışan Yeşil Düşünce Derneği’nin, uluslararası yeşil düşüncenin temellerini kavramak, ekolojist değerleri benimsemiş insanlarla tanışmak, birlikte şarkılar söylemek ve dünyanın sorunlarına doğanın da haklarına saygı duyan çözümler bulabilmek amacıyla 4 yıldan bu yana düzenlediği Yeşil Kamp, bu yıl da “Alternatifler” başlığıyla, 1-5 Ağustos tarihleri arasında Çanakkale, Assos, Bektaş Köyü Son Gemi Camping’de gerçekleştirildi.

Yeşil Kamp bu yıl Türkiye’den ve Avrupa’dan katılan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Slow Food Türkiye / Fikir Sahibi Damaklar, Anadolu Meraları, Kokopelli Şehirde, Yuva Derneği, Federation of Young European Greens- FYEG, Fırınımdan Ekmekler, Başka Bir Okul Mümkün, Çamtepe Oyun Grubu, Pikan Ajans, MYRA, Doğaya Dönüş Derneği, Yeşil Gazete, European Greens, Troya Çevre Derneği, Save Pirin Kampanyası, Bulgaristan Yeşilleri ve Yunanistan Kuzey Ege Yeşilleri gibi pek çok kurumdan katılımcılarla gerçekleştirildi. Yüzünü Yeşil’e dönen, yeşil bir hayatı yaşamak isteyen yüzün üzerinde katılımcı 5 gün boyunca çok çeşitli konularda düzenlenen atölye ve sunumlara katıldı.

Yeşil Kamp, 1 Ağustos’ta, yeşil politika alanına dair teorik ve güncel tartışmaların yapıldığı bir günlük yaz okulu ile başladı.

Avrupa Yeşil Vakfı (Green European Foundation)’ın Yeşil Düşünce Derneği ortaklığında düzenlediği Yeşil Okul’da, kadın ve toplumsal cinsiyet, gıda politikaları ile doğa hakları, hukuk, toplumsal sözleşme ve ekoloji mücadelesi konularını çalışan akademisyen, uzman ve aktivistler bir araya geldiler.

Yeşil Okul “Toplumsal Cinsiyet ve Queer Ekoloji” başlıklı bir sunum ile başladı. Bahar Topçu’nun kolaylaştırıcılığında gerçekleşen sunumda Vesna Jusup (Avrupa Yeşiller Partisi), Beatrice White (GEF- Yeşil Avrupa Vakfı) ve Teo Comet (Avrupa Genç Yeşilleri) konuşmacı olarak yer aldılar.

Yeşil Okul’un ikinci sunumu Ümit Şahin’in kolaylaştırıcılığında gerçekleştirildi. “Doğanın Hakları ve Yeryüzü Anayasacılığı” konulu sunumun konuşmacıları Rana Göksu (Avukat- Yeşil Düşünce Derneği), Georgi Velev (Bulgaristan Yeşiller Partisi) ve Michael Bakas (Yunanistan Yeşiller Partisi) oldular.

Soldan sağa Ayşenur Arslanoğlu, Bengi Akbulut, Leyla Aslan Ünlübay ve Antoine Tifine

Günün son Yeşil Okul sunumunda “Gıda Egemenliği ve Gıda Politikaları” konuşuldu. Ekoloji Kolektifi’nden Akademisyen Bengi Akbulut’un kolaylaştırıcılığında gerçekleştirilen oturumda Antoine Tifine (Federation of Young European Greens), Leyla Aslan Ünlübay (Buğday Derneği) ve Ayşenur Arslanoğlu (Slowfood) sunum yaptılar.

Durukan Dudu

Yeşil Kamp’ın ilk günü eş zamanlı 3 atölye ile sona erdi. Durukan Dudu “Gıda Politikaları ve Gıda Egemenliği” bahsini katılımcılarla tartıştı.

Akgün İlhan

İjkinci atölyede Akgün İlhan’ın sunumuyla “Su krizi ile mücadele nasıl olmalı?” konusu tartışıldı.

Üçüncü atölye ise  Cihan Koral Malak’ın kolaylaştırıcılığında gerçekleşen “Toplumsal Cinsiyet ve Queer Ekoloji atölyesi” oldu.

Alternatiflerin buluşması Yeşil Kamp’ta ise barışçıl, doğaya uyumlu, sürdürülebilir, onarıcı, dönüştürücü, sınırlar ötesi, çeşitliliği koruyan ve adil paylaşımı önceleyen alternatifler ile hayatın nasıl dönüştürülebileceğini ve yeşil politik alternatifleri nasıl oluşturacağı konuşuldu. Alternatifler, iletişimden eğitime, enerji ve ekonomi politikalarından demokrasiye, sivil toplum örgütlenmesinden doğanın haklarına, danstan yogaya kadar geniş bir alanda kurgulandı ve tartışıldı.

Yeşil Kamp’ın 2. günü kamp katılımcıların tanışması etkinliği ile başladı.

Alper Akyüz

Yeşil politika ile ilk kez tanışanlar için gerçekleştirilen “Gülümseyen Bir Bugün İçin Yeşil Politika” atölyesi Yeşil Düşünce Derneği üyesi Akademisyen Alper Akyüz’ün sunumuyla gerçekleştirildi.

Gökalp Ceylan’ın düzenlediği “Tasarım Atölyesi” nde güneş, rüzgâr ve kömürü konu alan tasarımlar üretildi.

Günün son atölyesinde Akademisyen Sezai Ozan Zeybek “Demokrasinin Gelişimine Dair Üç Alternatif Hikâye: Ya Demokrasi Zannettiğimiz Şey değilse?” sorusunu katılımcılarla tartıştı.

Yeşil Kamp’ın 3. Günü “Tuba Yalçın ile Yoga” etkinliği ile başladı.

 

İkinci etkinlik “Güne başlangıç” oyunları oldu.

İlk oturumda “Eğitimde Alternatif Modeller” sunumu yapıldı. Burhan Ertan (Çamtepe Oyun Grubu), Özge Oğuz (Öğretmen), Nihan Körpe Aslan (Başka Bir Okul Mümkün) ve Levent Kahraman (Başka Bir Okul Mümkün) içerisinde yer aldıkları alternatif eğitim deneyimlerini anlattılar.

Günün ikinci oturumunda Rauf Kösemen (Myra, sosyal Fayda Ajansı) “Sosyal Fayda Kavramlar Evreni” nden söz etti.

Üçüncü oturumda Şebnem Eraş Çelebi “Yaşamsal Hukuk” başlıklı bir sunum yaptı.

Günün son oturumunda Buğday Derneği’nden Güneşin Aydemir “Alternatifin Daniskası: Doğa” başlıklı bir sunum yaptı.

Günün son etkinliğinde Esmeray tek kişilik oyunu “Kestirmeden Hikayeler”i sahneledi.

Yeşil Kamp’ın 4. günü “Tuba Yalçın ile Yoga” etkinliği ile başladı.

Güne Bahar Vidinoğlu yönetiminde “Doğal uyumu keşfetmek için bir araç: Skinner Bırakma Tekniği” uygulaması ile devam edildi.

İkinci oturum Pınar İlkiz’in “İnsan Kaynağımız Kadar mı İletişiyoruz?” başlıklı sunumu ile devam etti.

Öğleden sonra Yeşil Düşünce Derneği’nden Sevil Turan ve Oral Kaya “Rüzgâr, Güneş Bize yeter! Adil, Temiz, Yerel, Yenilenebilir Enerji” konulu bir sunum gerçekleştirdiler.

Kampın bir başka etkinliğinde Yeşil Düşünce Derneği’nden Akademisyen Alper Akyüz katılımcılarla birlikte “Örgütlenmede ve Sivil Toplumda Alternatifler” başlıklı bir tartışma yürüttü.

Kampın son etkinliği Ömer Ongun’la “Bir Enstrüman Olarak Bedeni Yeniden Tanımak- Beden Müziği Çemberi” oldu.

Yeşil Kamp 5 Ağustos’ta yapılan değerlendirme atölyesi ile sona erdi.

Yeşil Kamp fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz: 1.GÜN , 2.GÜN  , 3.GÜN4.GÜN , 5.GÜN

 

Haber: Ercüment Gürçay

(Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Ercüment Gürçay
Etiketler: akgün ilhanAlper AkyüzAlternatifin Daniskası: DoğaAlternatiflerAnadolu MeralarıAntoine TifineAvrupa Genç YeşilleriAvrupa Yeşil VakfıAvrupa Yeşiller PartisiAyşenur Arslanoğlu (Slow Food Fikir Sahibi DamaklarBahar TopçuBahar VidinoğluBaşka Bir Okul MümkünBeatrice WhiteBir Enstrüman Olarak Bedeni Yeniden Tanımak- Beden Müziği ÇemberiBuğday DerneğiBuğday Ekolojik Yaşamı Destekleme DerneğiBulgaristan Yeşiller PartisiBulgaristan YeşilleriBurhan ErtanÇamtepe Oyun GrubuDemokrasinin Gelişimine Dair Üç Alternatif Hikâye: Ya Demokrasi Zannettiğimiz Şey değilse?Doğal uyumu keşfetmek için bir araç: Skinner Bırakma TekniğiDoğanın Hakları ve Yeryüzü AnayasacılığıDoğaya Dönüş DerneğiDurukan DuduEğitimde Alternatif ModellerEkoloji KolektifiErcüment GürçayEsmerayEuropean GreensFederation of Young European GreensFederation of Young European Greens- FYEGFırınımdan EkmeklerGEF- Yeşil Avrupa Vakfı)Georgi VelevGıda Egemenliği ve Gıda PolitikalarıGıda Politikaları ve Gıda EgemenliğiGökalp Ceylangreen european foundationGülümseyen Bir Bugün İçin Yeşil PolitikaGüneşin Aydemirİnsan Kaynağımız Kadar mı İletişiyoruz?Kestirmeden HikayelerKokopelli ŞehirdeLevent KahramanLeyla Aslan ÜnlübayMichael BakasMYRANihan Körpe AslanÖmer Ongunoral kayaÖrgütlenmede ve Sivil Toplumda AlternatiflerÖzge OğuzPikan AjansPınar İlkizRauf KösemenRüzgâr Güneş Bize yeter! Adil Temiz Yerel Yenilenebilir EnerjiSave Pirin KampanyasıŞebnem Eraş ÇelebiSevil TuranSezai Ozan ZeybekSlow Food Türkiye / Fikir Sahibi DamaklarSon Gemi CampingSosyal Fayda Kavramlar EvreniSu krizi ile mücadele nasıl olmalı?Tasarım AtölyesiTeo CometToplumsal Cinsiyet ve Queer Ekolojitroya çevre derneğiTuba YalçınTuba Yalçın ile YogaVesna JusupYaşamsal HukukYeşil Düşünce DerneğiYeşil Gazeteyeşil kampYeşil Kamp 2018Yeşil OkulYeşillerYunanistan Kuzey Ege YeşilleriYunanistan Yeşiller Partisiyuva derneği