ManşetSivil Toplum

Yeşiller / Sol: Demirtaş’ın Yeni Yaşam Önerisi Karşılık Bulmuştur

0

 

yeşiller ve sol gelecek10 Ağustos’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından siyasi partilerin değerlendirmeleri sürüyor. Bugün bir açıklama yayınlayan Yeşiller ve Sol Gelecek partisinin değerlendirmesinin ağırlık noktasını Selahattin Demirtaş’ın aldığı başarılı sonuç oluşturdu. Seçimlerde Selahattin Demirtaş’ın adaylığını destekleyen ve bir çok yerde seçim çalışmalarına aktif olarak katılan YSGP’nin açıklamasında” Toplumsal muhalefet güçlerinin ortak demokratik mücadelesi açısından Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Türkiye’nin demokratik güçlerine hangi yoldan yürünmesi gerektiğini ve Demokratik bir Türkiye’nin nasıl bir vizyon ortaya koyularak kazanılabileceğini göstermiştir.” deniliyor.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi eşsözcüleri Sevil Turan Ve Naci Sönmez imzasıyla yayınlanan açıklama şöyle:

demirtas

Demirtaş’ın Yeni Yaşam Önerisi Karşılık Bulmuştur

Türkiye çok önemli bir tarihsel süreçte ve bölgesel sorunlarla, iç sorunların oldukça siyaseti kutuplaştırdığı dönemde Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk kez halkın oylamasıyla gerçekleştirdi.
Uzun yıllardır Türkiye siyasetindeki kutuplaşma ve gerilimin toplumsal muhalefet alanında yarattığı derin kafa karışıklığına rağmen, eşitlik, adalet ve özgürlük arayışında umudunu yitirmeyenlerin, daha özgürlükçü, ekolojik ve demokratik bir yaşam mücadelesinde, bu seçimler demokrasi güçleri açısından gelecek vadeden, umutları tazeleyen bir süreç olarak yaşanmıştır.

12 yıldır bütün hegemonyasını toplumsal kutuplaştırmayı derinleştirme, toplumu ayrıştırma ve tüm muhalefet kesimlerini baskı ile sindirerek otoriter bir siyaset üzerine kuran AKP ve lideri Tayyip Erdoğan ilk kez, bu seçimi de kazanmasına rağmen, politik açıdan yolun sonu anlamına gelecek bir yeni yaşam iradesi ile karşı karşıya kalmıştır.

Erdoğan kampanyası boyunca, devletin bütün olanaklarını sınırsız kullanmış, yine her zaman ki gibi ayrıştıran ve saflaştıran bir siyaseti temel almış ancak bu kez istediği sonucu arzu ettiği oranda elde edememiştir. Toplumdan aldığı destek gerek son yerel seçime göre gerekse daha önceki seçimlere göre partisi açısından geleceğe dönük olarak siyasi kaygıları artıran bir sonuca işaret etmiştir.

Ana akım muhalefetin çatı formülü ise, toplumu bugünkü otoriter ve toplumsal muhalefeti sıkıştıran AKP iktidarı karşısında yine güçsüz bırakarak, kendine mecbur etmeye çalışmıştır. Ezilen, ötekilenen, yıllardır hayatın dışına itilen kesimler açısından çatı, Erdoğan karşısında özgürlükçü, demokratik bir seçeneğin adresi olamamış, sonuçlar itibarıyla da tümden siyasi bir yenilgiyle karşılaşmıştır.

Artık bu ülkede başka bir seçenek için, daha özgürlükçü, eşitlikçi, ekolojik ve demokratik yaşam için Selahattin Demirtaş tarafından topluma sunulan yeni yaşam çağrısı Türkiye toplumundan ciddi sayılacak olumlu bir tepki almıştır. Hemen hemen yurdun her bölgesinde birbirine yakın oranlarda oy desteği gelmiş, özellikle ülkenin batısından gelen bu destek, yeni yaşam çağrısının HDP tarafından daha da derinleştirilmesi halinde gelecek açısından umuda işaret etmiştir.

Toplumsal muhalefet güçlerinin ortak demokratik mücadelesi açısından Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Türkiye’nin demokratik güçlerine hangi yoldan yürünmesi gerektiğini ve Demokratik bir Türkiye’nin nasıl bir vizyon ortaya koyularak kazanılabileceğini göstermiştir.

Biz Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak, Selahattin Demirtaş şahsında ortaya koyulan yeni yaşam çağrısının, bundan böyle takipçisi olacak bir siyaset geliştireceğimizi, daha eşitlikçi, özgürlükçü, ekolojik ve demokratik bir yaşamın kazanılması mücadelesinde bugüne kadar olduğundan daha fazla emek vererek bu birleşik, ortak mücadeleye kendi rengimizde katkı koyacağımızı ifade etmek isteriz.

Ülkemizde kalıcı bir barış olacaksa, demokrasi kazanılacaksa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortaya koyulan yeni yaşam vizyonunun takip edilmesinin önemini vurgulamak isteriz. Demirtaş’a yurdun her yerinden verilen oyun işaret ettiği doğrultunun yol haritamıza kılavuz olması ve destek verenlerin umutlarının canlı tutulması gerektiğini düşünüyor, demokratik değişim ve barışçı Türkiye için bu anlamlı güç birliğinin 2015 öncesi yeniden bir eşik daha sıçratılarak, yüzünü bu yeni yaşam çağrısına dönmüş olan toplumsal güçlerle bütünleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Sevil Turan – Naci Sönmez
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.