Yeşiller Partisi’nin kuruluşunu engelleyen İçişleri Bakanlığı’ndan adaletsizlik sarmalı

Kuruluşları İçişleri Bakanlığı gerekli evrakları teslim etmediği için yaklaşık bir yıldır engellenen Yeşiller Partisi’ne gerekli belgelerin neden teslim edilmediğinin sorulduğu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden yapılan başvuruya Bakanlık’tan yanıt geldi.

Aytaç Paçal tarafından yapılan başvuruya gelen yanıtta başvurunun yapıldığı ilk gün teslim edilmesi gereken ‘alındı belgesi’nin verilmeme gerekçesi olarak, belge teslim edilmediği için başvurudan altı ay sonra haklarında açılan dava gösterildi.

CİMER’den gelen yazılı yanıt

Bakanlık yanıtında “5 Ocak 2021 tarihli başvuruya cevap verilmeyerek zımnen reddine ilişkin işlemin iptali’ istemiyle Bakanlığımız aleyhine dava açılmıştır. Ankara 8’inci İdare Mahkemesince 31 Mart 2021 tarihinde ‘…davanın görev työnünde reddine’ karar verilmiş, karara karşı istinaf yoluna gidilmiştir. Söz konusu dava derdest olup, yargı süreci takip edilmektedir” ifadelerini kullandı.

‘Yazılı olarak belgelenmiş oldu’

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Emine Özkan, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada benzer bir cevabı 1 Temmuz’da Bakanlığa yaptıkları ziyarette sözlü olarak da aldıklarını hatırlattı.

CİMER’e gelen yanıtı yorumlayan Özkan, “Ziyaretimizde telefonda söylediklerini yazılı olarak belgelemiş oldular. Süreç boyunca yaptıkları hukuksuzluk kamuoyu tarafından da iyice görünür hale gelmiş oldu” ifadelerini kullandı.

‘Altı ay boyunca neden vermediklerinin cevabı yok’

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı ise cevapla ilgili olarak, “Adalete başvurmak, adaletsizliği devam ettirmenin nedeni olarak görülüyor” yorumunu paylaştı.

Davayı gerekli belgelerin kendilerine teslim edilmediği gün açmadıklarını hatırlatan Urbarlı, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Biz bu davayı ilk gün açmadık. Başvurunun üzerinden altı ay geçtikten sonra açtık. Dolayısıyla altı ay boyunca bizi neden oyaladıklarının cevabını hala vermiş değiller” dedi.

‘Hak aramak haksızlığın nedeni olamaz’

Böyle bir yanıtın kabul edilemeyeceğini ifade eden Urbarlı, “Türkiye’de bir vatandaşın hak araması, haksızlığa uğramasının nedeni olamaz. Öyle olsaydı o zaman kimse hakkını arayamazdı” görüşünü paylaştı.

Bakanlığın hukuksuz ve antidemokratik bir süreç yürüttüğünü belirten Urbarlı, “Bu verilen yanıt ileride her şey normale döndüğünde antidemokratik uygulamalara dair bir gösterge, bir anı olacak” dedi.

‘Topu yargıya atıyorlar’

İçişleri Bakanlığı’nın anayasayı ihlal ettiğini ve kendilerinin de bu sebeple haklarını aradıklarını dile getiren Emine Özkan, “Yasada Bakanlığın görevi ve sorumluluğu çok açık belirtiliyor. Bariz bir anayasal hak ihlali var. Buna rağmen süreci bu kadar uzatmaları ve topu yargıya atmaları yargının kendilerini suçlu bulmayacağına dair güvenceleri olduğunu gösteriyor” yorumunu yaptı.

İktidar etkisi altındaki yargının mevcut durumu nedeniyle böyle bir özgüvene sahip olduklarını belirten Özkan, “Kendileri lehine bir karar çıkacağını veya en iyi ihtimalle yargının oyalama yoluyla Bakanlık aleyhinde bir karar vermeyeceğini düşünüyorlar” dedi.

Emine Özkan, Bakanlığın tutumuna rağmen tüm süreci en başından itibaren yaptıkları gibi şeffaf ve demokratik bir anlayışla sürdüreceklerini söyledi.

Neler yaşandı?

Yeşiller Partisi kuruluşlarını bildirmek amacıyla 21 Eylül’de Siyasi Partiler Kanunu’nun 8’inci Maddesi’nde talep edilen belgeleri İçişleri Bakanlığı’na teslim etti.

Ancak İçişleri Bakanlığı “alındı belgesi” vermeyerek partinin tüzel kişilik kazanmasını sekteye uğrattı.  Partinin kurucu üyeleri ve avukatlarının defalarca telefonla ve bakanlık binasına giderek yetkililerle görüşme talebi, CİMER üzerinden yaptığı başvuru ve resmi yazışmalar yanıtsız kaldı.

Yargıya taşındı

Bu gelişmelerin ardından Yeşiller Partisi durumu yargıya taşıdı. İdari Mahkeme’de açılan davanın reddedilmesi sonrası parti Asliye Mahkemesi’ne yönlendirildi.

Ayrıca, İçişleri Bakanlığı’nda görevli iki bürokrat hakkında da “görevi ihmal” suçlamasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Parti, buna karşı verilen takipsizlik kararına da yine itiraz etti.