İklim KriziManşetYeşillerden

Yeşiller Partisi: Paris’e onay vermek son değil başlangıç

0

Yeşiller Partisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Paris Anlaşması‘nın önümüzdeki ay Meclis gündemine getirilip onaylanacağını duyurmasına ilişkin açıklama yaptı.

“Paris İklim Anlaşması’na onay vermek bir son değil başlangıçtır” ifadelerini kullanan Yeşiller Partisi, Türkiye’nin bundan sonraki iklim konusunda atacağı adımların da yakın takipçisi olacaklarını belirtti.

Altı yıl süren bekleyiş

12 Aralık 2015 tarihinde Fransa’da gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 21’nci Taraflar Konferansı’nda kabul edilmesinin ardından Paris İklim Anlaşması, 22 Nisan 2016 tarihinde New York’ta düzenlenen üst düzey bir törenle taraf ülkelerin imzasına açılmıştı.

O tarihten bu yana ülkeler anlaşmayı kendi parlamentolarına getirerek onayladı. Türkiye ise anlaşmayı onaylamayan son altı ülkeden biri olarak kaldı.

‘Olumlu ancak yeterli değil’

“İklim hareketinin nerdeyse 20 yıllık mücadelesi ve son 6 yıldaki Paris Anlaşması’nın onaylanmasına yönelik kesintisiz ısrarı, çabası ve uluslararası iklim politikalarının geldiği nokta ile Türkiye ilk kez anlaşmayı herhangi bir ön koşul göstermeden onaylayacağını net bir şekilde ifade etti” denilen açıklamada şu anda onaylama kararı verilmesinin Türkiye’nin uluslararası iklim müzakerelerinde yeniden bir aktör olarak yer alacak olması nedeniyle olumlu olduğu belirtildi.

Öte yandan açıklamada “Ancak, bir anlaşmayı imzalamanın ya da onaylamanın tek başına bir listeye ülke adını yazdırmak dışında faydası olmayacağını da biliyoruz” vurgusu yapıldı.

‘Takipçisi olacağız’

Paris İklim Anlaşması’nın bir prestij anlaşması olmadığı söylenen açıklamada  “‘Evimiz Yanıyor’ dediğimiz o gezegenimizin ve gezegenimizdeki tüm canlıların geleceğini belirleyecek yükümlülükleri olan bir anlaşmadır. Altına atılan bir imza ile bu yükümlülükler yerine getirilmiş olmayacak, aksine yola yeni çıkılacaktır” denildi.

Açıklamada “Biz Yeşiller Partisi olarak, tüm iklim hareketiyle birlikte bu yükümlülüklerin göstermelik değil somut ve kararlı hedeflerle ilan edilmesinin ve ardından da hayata geçirilmesinin takipçisi olacağız” ifadeleri kullanıldı.

‘Kaybedecek bir saniyemiz yok’

Türkiye’nin halihazırda iklim kriziyle mücadelede sera gazı azaltım ve uyum hedeflerinin son derece yetersiz olduğu belirtilen açıklamada bu konuda atılması gereken adımların da takipçisi oluncağı belirtildi. Açıklama şu ifadelerle sonlandırıldı:

“Fosil yakıtların yerin altında kalması, Kanal İstanbul gibi yıkıcı mega projelerden vazgeçilmesi, kömür başta olmak üzere fosil yakıtlardan çıkış stratejilerinin oluşturulması, tüm termik santrallerin kapatılması, Türkiye’nin karbon nötr bir ekonomi olma planını Kaf Dağı’nın ardına bırakmadan mümkün olan en yakın vadede açıklaması Yeşiller Partisi olarak, Paris İklim Anlaşması’nı onaylayacak olan bir hükümetin samimi olup olmadığını görmemiz için en temel beklentilerimizdir.

Tekrarlamak isteriz: Anlaşmaya onay vermek bir son değil bilakis kritik bir başlangıçtır. Bundan sonra hedefler belirleme ve harekete geçme zamanıdır. Hemen harekete geçmeliyiz, bekleyecek zamanımız yok. Çünkü küremizin yaşanabilir olarak kalabilmesi için kaybedecek bir saniyesi bile yok.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.