İklim ve EnerjiManşet

Yeşiller Meclisi: Gerçek müjde güneş ve rüzgar potansiyelimiz

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz’de yapılan aramalarda doğal gaz yatakları bulunduğuna ilişkin ‘müjde’sine Türkiyeli Yeşiller’den yanıt geldi: Fosil yakıtlar bir müjde değil, ancak endişe kaynağı olabilir.

Dünyanın iklim krizinin sonuçlarından kaçınmak için büyük bir dönüşüm içindeyken, daha fazla fosil yakıt çıkaracak adımların yangına körükle gitmekten başka bir şey olmadığını belirten Yeşiller yayımladıkları açıklamada, “Doğanın tüm dengelerinin bozulduğu, yağışların azaldığı ama sellerin arttığı, hastalıkların, açlığın yayıldığı, insanların topraklarından kaçmak zorunda kaldığı krizin etkilerini şimdiden görüyoruz. Bu ve benzeri etkilerin şiddetlendiği ve tüm coğrafyalara yayıldığı bir dünya düşlemiyorsak, üzerimize düşeni yapmalı ve fosil yakıtlardan hızla uzaklaşmalıyız” ifadelerini kullandı. 

Yeşiller Meclisi adına yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: 

Türkiye fosil yakıt ithalatına bağımlı ve bu sebeple büyük cari açık veren bir ülke. Ancak bu konuda atılması gereken adım Karadeniz’de yeni tehlikeli fosil yakıt sahaları açmak olamaz. Ülke, zaten imzaladığı anlaşmalar yüzünden doğalgaz ihtiyacından fazlasını ithal etmeyi vaat etmiş vaziyette.

Fosil yakıtları terk etmek için kaybedecek vaktimiz yok. Adil, sürdürülebilir bir enerji altyapısı kurmak için acil bir şekilde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeli, sıfır karbon bir altyapı için iddialı bir yol haritası çizmeliyiz. Türkiye, güneş ve rüzgâr enerjisi konusunda çok bereketli bir coğrafya. Ancak tüm dünya gittikçe ucuzlayan bu kaynaklardan faydalanıp karbon salmayan enerji politikalarına yönlenirken, AKP yönetimi fosil yakıt bağımlılığını ve yıkıcı enerji politikalarını sürdürmekte ısrarcı.

Ekonomik de değil, ekolojik de…

Yeşiller’in iklim dostu ekonomi politikalarının da temelini oluşturan; doğa ile barışık enerji kaynaklarını tabana yayacak akıllı politikaların tüm hükümetlerin vatandaşlarına, tüm dünyalılara ve gelecek nesillere karşı en temel sorumluluğu olduğuna vurgu yapılan açıklamada AKP hükümetine uyarılar da yer aldı: 

Dünyada keşfedilmiş ve ruhsatlandırılmış fosil yakıt kaynakları -bildiğimiz şekliyle hayatı sonlandıracak iklim değişikliğine maruz kalmak istemiyorsak– kullanabileceğimizin üç katından fazla. Tam da bu sebeple, dünyanın büyük ekonomileri iklim dostu dönüşümler ile fosil yakıt bağımlılıklarını hızla azaltmakta, bu da fosil yakıtların fiyatlarını düşürmektedir. Yeşiller olarak uyarıyoruz: Açıkdenizde o derinlikteki doğalgazı çıkarmak için yapacağınız yatırımlar kısa süre içinde atıl hale gelebilir. Ayrıca, böylesi bir proje sürekli tanık olduğumuz kazaların sebep olduğu ekolojik yıkımlara bir yenisini ekleyebilir.”

Açıklamada, bu ‘sözde müjde’nin kötü yönetimle ülkenin içine saplanmış olduğu ekonomik krizler silsilesine çare olmayacağına, ‘eksen kayması’ diye iftihar edilse de çağdaş dünyanın normlarından giderek kopmanın krizleri ancak derinleştireceğine dikkat çekildi.

Yerin dibinde bırak!

Yeşiller, uluslararası alanda ilişkileri geren, doğayı sadece şirketler ve ulus devletler için kaynak olarak gören görüşü geride bırakmaları için Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, Kıbrıs, Mısır ve İsrail‘e seslenerek, bir an evvel tüm fosil yakıt aramalarını durdurma çağrılarını tekrarladı. Benzer bir keşfin gergin tarafların herhangi birince yapılması hâlinde savaş dahil ihtimallerden endişe edildiği belirtilen açıklama şu sözlerle sonlandı: 

“Sağlıklı, adil, varlığın tabana yayıldığı bir gelecek için doğalgazı ‘Yerin Dibinde Bırak!’ diyor ve yerine yenilenebilir enerji üzerine kurulu müreffeh, dirençli bir iklim geleceği teklif ediyoruz.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.