Manşet

Yeşiller ayın partisi!

0

Avrupa Yeşil Partisi, Türkiye Yeşiller Partisi’ni Avrupa’da ayın partisi ilan etti.

Türkiye Yeşiller Partisi’nin 2005’ten beri gözlemci üyesi olduğu ve geçtiğimiz aylarda tam üyelik içn başvurduğu Avrupa Yeşil Partisi, Türkiye Yeşilleri’ni Haziran ayının partisi olarak gösterdi. Avrupa Yeşil Partisi’nin ana sayfasında da yer alan “ayın partisi” açıklamaları 2011 başından beri yapılıyor.

Avrupa Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Monica Frassoni, Genel Sekreteri Jacqueline Cremers ve Doğu-Batı Diyalog Grubu Koordinatörü Anne de Boer’den oluşan bir heyet Mayıs Ayında Türkiye Yeşiller Partisi’ne uzun süreli bir ziyarette bulunmuş, bu süre boyunca hem Yeşiller’in tam üyelik başvurusu değerlendirilmiş hem de Türkiye’de gelişmeler hakkında fikir alışverişi gerçekleşmişti.

Heyet üyeleri ziyaretlerinin ardından hazırladıkları raporda önemli noktalara değinmişti. AKP hükümeti tarafından sürdürülen yıkıcı ve fosil yakıtların kullanımına dayanan kalkınma politikalarının çok yanlış olduğunu, Türkiye’nin sürdürülebilir bir kalkınma için gerekli yenilenebilir enerji kaynaklarına fazlasıyla sahip olduğunu belirten raporda Türkiye Yeşilleri’nin son derece anti-demokratik bir Siyasi Partiler Yasası, çok yüksek bir seçim barajı ve engellenen hazine yardımlarına rağmen yeşil mücadeleyi büyük bir başarıyla verdiklerinin altı çizilmişti. Yeşiller’in 2011 Genel Seçimleri’ndeki pozisyonunu da demokrasi ve ekoloji hareketleri açısından son derece ilkeli ve doğru olarak değerlendiren raporda Türkiye Yeşilleri’nin çevre ve ekoloji mücadelesinin yanısıra işsizlik, fakirlik, sosyal adalet ve ayrımcılık gibi çok önemli konularda da son derece yetkin politikalarının olduğunun altı çizildi.

Avrupa Yeşil Partisi’ne gözlemci ve tam üye olan toplam 45 parti bulunuyor. Yeşil hareketin Avrupa’da bir çatı partisi olarak kuruluan AYP, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de uluslararası kampanyalar düzenliyor. Avrupa’da ulusal parlamentolarda toplam 182 Yeşil milletvekili bulunurken en son 2009’da düzenlenen Avrupa Parlamentosu’nda ise toplam 55 Yeşil milletvekili var. Yeşiller Grubu Avrupa Parlamentosu’ndaki en düşük yaş ortalamasına sahip ve en büyük 4. grup olmakla birlikte kadın vekil sayısı (29) erkek vekil sayısından (26) yüksek olan da tek grup.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.