ManşetYeşil Havadis

Yeşiller Amik Ovası için devrede

0

Türkiyeli ve Avrupalı Yeşiller Antakya’da bir araya gelerek Amik ovasındaki son gölün kurtarılması ile ilgili projeyi Meclis gündemine taşıdı.

Antakya’da 21- 22 Şubat tarihlerinde toplanan Türkiye – AB karma parlamento komisyonu toplantısı için Antakya’ya gelen AB Parlamentosu Yeşiller grubu üyesi Ska Keller ve Karma grup eşbaşkanı Helene Flautre Antakyalı Yeşillerin öncülüğünde DAÇE (Doğu Akdeniz Çevre Platformu) üyeleri, yerel STK temsilcileri ve Hatay Mustafa Kemal üniversitesi mensubu akademisyenlerle bir araya gelerek kentin çevre sorunlarını masaya yatırdılar.

Ardından Avrupalı Yeşil Parlamenterlerin daveti üzerine Antakyalı Yeşillerin, STK temsilcilerinin, konuyla ilgili akademisyenin ve çok sayıda AKP milletvekilinin de katılımıyla geniş kapsamlı bir toplantı yapıldı. Toplantıya Yeşiller Partisi genel sekreteri Kemal Tuncaelli ve MYK üyesi Mahmut Boynudelik’te katıldı.

AP yeşil milletvekilleri Helen Flautre, Ska Keller ve yeşiller grubu danışmanı Ali Yurttagül

Antakyalılar Amik gölünün 1970’li yıllarda kurutulmasıyla bozulan ekosistemin yeniden tesisi için Gölbaşı gölünün bir an önce kurtarılması için hazırladıkları planı sundular. Mustafa Kemal ünivresitesi öğretim üyelerinden Atilla Karataş’ın yaptığı sunumda Amik gölünün kazanılmasının artık mümkün olmadığını hatırlatarak, Gölbaşı için acilen bir şeyler yapılmazsa burasının akıbetinin de Amik gölünden farksız olacağını dile getirdi.

Bunun üzerine AKP  Hatay milletvekili Mustafa Öztürk söz alarak STK’lar ve Üniversite işbirliği ile oluşturulacak projenin takipçisi olacakları sözünü verdi. Daha sonra söz alan AKP Uşak milletvekili Nuri Uslu 1970’li yıllarda Amik gölünü bataklık olarak gören ve kurutmaya çalışan zihniyetin yanlışlığının anlaşıldığını belirterek sulak alanların korunması için ellerinden geleni yapacaklarını tekrarladı.

Toplantıyı yöneten Türkiye – AB karma parlamento komisyonu eşbaşkanı ve AB Yeşiller grubu üyesi Helene Flautre konunun takipçisi olacaklarını belirterek gerekirse bu konuda AB kaynaklı fonların da devreye sokulabileceğini hatırlattı. Antakyalı Yeşillere teşekkür eden Helene Flautre, yerel bir sorunun diğer sivil toplum unsurlarını ve üniversiteyi de sürece katarak çözüm önerisiyle birlikte sunulmasının önemine işaret etti.

Amik gölü 1970’li yıllarda tarımsal arazi kazanılması amacıyla kurutulmuş ve kazanılan toprak büyük umutlarla köylülere dağıtılmıştı. Tarım alanına çevrilen alanlar ekosistemin bozulması sonucu giderek verimsizleşti. Sonunda Amik gölünün kurutulmasıyla elde edilen alanın tam ortasına Hatay havaalanı yapılarak Amik gölünün geri kazanılmasını imkansız hale geldi.

Bilindiği gibi bölge dünyadaki en önemli 3 kuş göçyolundan birini oluşturuyor ve Hatay havaalanı kuş sürülerinin uçuş güvenliği üzerinde oluşturduğu tehdidi ortadan kaldırmak için özel kuş kovucu cihazlarla korunuyor.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.