Son dönemin yeşil kitapları (5)

Kuyudaki Taş

Altın tekellerinin tekerine çomak soktuğu için Bergama köylü hareketine karşı bir ‘oyun’ tezgâhlandı. Necip Hablemitoğlu, bu oyunda çok önemli bir role soyundu. Kuyuya taşı ona attırdılar. O, bu oyundaki rolüne son nefesine kadar sadık kalırken, oyunun başarısının ancak kendi ölümü ile olanaklı olacağını elbette bilmiyordu…

—-

Karşınızda dört dörtlük bir gazetecilik çalışması var. Ulaşılabilen her belge, her bilgi, her tanıklık titizlikle taranmış, ayıklanmış. Yazanın sabır sınırlarını zorlayan bir iğne ile kuyu kazması, ama okurun da sebep-sonuç ilintileri içinde sunulan olaylar dizisini iyi kavramasını sağlayan bir kitap bu.

Aydın Engin

Kuyudaki Taş
Özer Akdemir
Evrensel Basım Yayın
2011


Yeni Bir Su Politikasına Doğru-

Türkiye’de Su Yönetimi, Alternatifler ve Öneriler

Dr. Akgün İlhan tarafından hazırlanan bu kitap dünyada ve Türkiye’de suyun özelleştirilmesinin tarihsel arka planını, bunun yarattığı sosyal, ekonomik, ekolojik ve kültürel sorunları, bu sorunların çözülmesine yönelik alternatif arayışlarını geniş bir çerçevede ele alıyor. Bütün canlılar açısından hayati öneme sahip suyun özelleştirilmesine ve neoliberal politikaların bir nesnesi haline getirilmesine itiraz eden kitabın; Türkiye’de sürmekte olan su hakkı mücadelelerine katkı sağlamasını ve su konusundaki bütünlüklü yaklaşımların gelişmesinde bir adım olmasını umuyoruz.

 

Yeni Bir Su Politikasına Doğru-
Türkiye’de Su Yönetimi, Alternatifler ve Öneriler
Akgün İlhan
Sosyal Değişim Derneği yayını

2011

 

Ekolojik Toplum

Ekolojik toplum, farkında olmasak da düşlediğimiz yerdir. Olmayı düşlediğimiz yerde tüm benliğimizle olmamız gerekir. Bölünmüş bir ana-aile klan-kabile, etnisite, inanç topluluğu, dostluk-arkadaşlık dağılmaya, yıkıma, tasfiyeye karşı koyamaz. Kafasının içi bölünmüş bir insan, yaşamın yükünü sabırla ve gerektiği kadar kaldıramaz.

 

Ekolojik Toplum
Fethi Süvari
Aram Yayınları
2011

 

(Yeşil Kitap)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

[COP29] Başkanlığın yeni finansman teklifine eleştiri yağdı: Şaka ile hakaret arasında bir şey!

Nihai metin taslağında gelişmiş ülkelere yönelik iklim finansmanı için 250 milyar dolar teklif edilmesi bu ülke temsilcileri ve sivil toplumu ayağa kaldırdı: Sorumsuz ve ahlaksızca!

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

EN ÇOK OKUNANLAR