Manşet

Yeşil ipuçları: Mikroplastik maruziyetini azaltmanın 7 yolu

İnsan kanında ilk kez mikroplastik tepit eden bir araştırma yayımlandı.

Fakat insanların, doğaya karışan plastiklerin zamanla ayrışan parçalarını sindirim sistemi ve hava yoluyla bünyesine aldığı yeni bir bulgu değil.

Mikroplastiklerden veya plastikte bulunan kimyasallardan tamamen kaçmak ne yazık ki imkansız. Ancak küçük adımlar, en azından gereksiz yere fazladan maruz kalmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Şişeli su içmeyin

Penn State Behrend‘de musluk suyu, bira ve deniz ürünlerinde plastik üzerine çalışmalar yapan kimyager Sherri Mason‘a göre, içme suyu mikroplastik alımına en büyük katkıda bulunanlardan biri ve musluk suyunun mikroplastik seviyesinin yaklaşık iki katına sahip.

Bu yüzden evinize damacanada su satın almak yerine su arıtma sistemi kullanabilir;  dışarıdan pet şişeyle su sayın almak yerine kendi suyunuzu cam veya güvenilir malzemeleri termoslarla yanınızda taşıyabilirsiniz.

Yiyecekleri plastikte ısıtmayın

Isıtılmış plastiklerin kimyasalları gıdaya sızdırdığı bilinmektedir. Bunun yerine fırın ve mikrodalga fırınlarda ısıya uygun camlar kullanabilirsiniz.

Amerikan Pediatri Akademisi, bulaşık makinenize de plastik koymamanızı tavsiye ediyor.

Giysilerinizi daha az yıkayın

Giysilerinizi her yıkadığınızda plastik mikrofiberler açığa çıkarak sulara karışır. Bu yüzden dış giyim ve kot pantolon gibi sık yıkama ihtiyacı bulunmayan kıyafetler başta olmak üzere tüm giysilerinizi, dışarıda havalandırarak veya dezenfektan spreyler kullanarak temiz tutabilir ve yıkamalar arasındaki süreyi uzatabilirsiniz.

Çamaşır makinenizde mikrofiber filtre kullanmak, yüksek  sıcaklık ayarlarından kaçınmak ve kıyafetlerde pamuk, keten gibi çözünebilir kumaşlar tercih etmek de doğaya mikroplastik bırakımını azaltacaktır.

Bilinen sorunları olan plastik gıda kaplarından kaçının

PET en yaygın olarak kullanılan plastiklerden ve geri dönüşüm sembollerinde1″ rakamıyla gösteriliyor. Çoğu su ve meşrubat şişesinde de bu sembol bulunuyor. 

.“3”, “6” ve “7” geri dönüşüm kodları sırasıyla ftalat, stiren ve bisfenollerin varlığını gösteriyor.

Gıda kapları, “biyobazlı” veya “yeşil eşya” olarak etiketlenirse, bisfenol içermedikleri anlamına geliyor.

Daha fazla taze yiyecek tüketin

Taze ürünlerdeki mikroplastik seviyeleri büyük ölçüde test edilmemiş olsa da, AAP’ye göre bu ürünlerin, özellikle plastiğe sarılmış herhangi bir ürünle karşılaştırıldığında, sizi istenmeyen kimyasallara maruz bırakma olasılığı daha düşük.

Ev tozunu en aza indirin

Araştırmalar, ev tozunun insanları ftalatlar, polifloroalkil maddeler ve alev geciktiriciler dahil kimyasallara maruz bırakabileceğini söylüyor.

Silent Spring Institute‘e göre düzenli olarak süpürme, ev tozu maruziyetini azaltmaya yardımcı olabilir.

Büyük resmi düşünün

Bireylerin plastik maruziyetlerini sınırlamak için harekete geçebilir, ancak  genel olarak kullanılan plastik miktarını azaltmak içinbüyük ölçekli çözümler gerekiyor.

Tüketicilerin plastik yerine cam ambalajlı ürünleri tercih etmesi, mümkün olduğunca tek kullanımlık plastik kullanımını sınırlayan politikaları desteklemesi gerekiyor.