Ekolojik YaşamManşet

Yeşil İpuçları: Evde 5 dakikada hazırlayabileceğiniz doğal diş macunu tarifi

0

Kişisel temizliğimiz için kullandığımız pek çok ürün, içerisinde bulunan kimyasallar nedeniyle kendi sağlığımıza olduğu gibi doğaya da geri dönüşü olmayan zararlar veriyor. Bunlardan bir tanesi ise her gün kullandığımız diş macunları.

Diş macunları hem satıldıkları plastik ambalajlar yüzünden hem de içerdikleri kimyasallar nedeniyle doğaya oldukça zararlı. Markadan markaya çeşitlilik gösterse de diş macunları içerisinde farklı türde aşındırıcı, temizleyici, nemlendirici, aroma verici ve koruyucu maddeler yer alıyor.

Sağlığa zararlı kimyasallar

Örneğin temizleyici maddeler arasında yer alan sodyum lauril sülfat hücrelerde tahribata ve ağız içinde aft oluşumuna sebep olabiliyor. Koruyucu madde olarak eser miktarda kullanılan formaldehit birçok yan etkisinin yanı sıra kansere yol açmasıyla da tanınıyor.

Diş çürüklerinin önüne geçmek için kullanılan ve vücutta birikme özelliği olan florür maddesinin ise tiroit hormonunda azalma, IQ düşüklüğü gibi sorunlara yol açtığı biliniyor.

Doğal diş macunu tarifi

Hayatından bu kimyasalları uzaklaştırmak isteyen kişiler için alternatifi de elbette mümkün. Siz de evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu doğal diş macunu tarifini deneyebilirsiniz. Gerekli malzemeler ise şu şekilde:

  • İki yemek kaşığı karbonat
  • İki yemek kaşığı hindistancevizi yağı
  • On damla esans yağı (bergamot yağı, nane yağı veya limon özü)

İki yemek kaşığı karbonat tozunu bir kap içerisine koyun. Üzerine hindistancevizi yağı ve seçeceğiniz esans yağını ilave edin. Bütün malzemeleri macun kıvamına gelecek kadar süre karıştırın.

Sonrasında karışımınızı temiz ve ağzı kapalı bir şekilde küçük bir kavanoza koyabilir ve dişlerinizi fırçalayacağınız zaman bu karışımdan kullanabilirsiniz. Bu karışımı üzerinde küf oluşuncaya kadar güvenle kullanabilirsiniz.

Neden bu malzemeler?

Yediğimiz besinler sayesinde dişlerimiz ve ağzımız sürekli asit altında. Bu asitlerin nötralize edilmesi ve dişleri çürümekten korumak için uygun pH’ın olması gerekir. Kabartma tozu, ağız boşluğunun pH’ını dengeleme özelliğine sahip. Ayrıca dişlerde lekeleri çıkartmak ve beyazlatmak için hafif aşındırıcı özellikleri bulunuyor.

Hindistancevizinde bol miktarda bulunan laurik asit; antibakteriyel, antifungal ve antiviral aktivite gösterir. Bu nedenle başta ağız olmak üzere sindirim kanalı florasının temizlenmesi ve düzenlenmesinde etkilidir. Ayrıca ağız kokusunu önler ve dişleri çürüklere karşı korur.

Kullanacağınız esans yağlar ise nefesinizin güzel kokmasını ve diş macununuzun güzel bir tatta olmasını sağlayacak. Esans yağ seçiminde kendi zevkiniz doğrultusunda yeni denemeler de yapabilirsiniz.

Plastik fırçalar yerine doğal fırçalar

Doğal bir yaşamdan bahsetmişken son olarak diş fırçası seçimlerinizde de farklı tercihlerde bulunabilirsiniz. Hayatımızda birçok kere satın aldığımız diş fırçaları çoğunlukla sert plastik maddeden yapılmış oluyor.

Halbuki bu plastik diş fırçaları yerine benzer fiyatlarda sapı tahtadan yapılmış pek çok model bulunuyor. Alışverişlerinizde bu modelleri tercih etmek plastik ayak izinizi azaltmada bir adım olabilir.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.