Gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadelesine yardımcı olmak için Birleşmiş Milletler iklim görüşmeleri kapsamında kurulan ve 2015 yılında para dağıtımına başlayan Yeşil İklim Fonu (GCF) ülkelerin aynı zamanda koronavirüs salgınının üstesinden gelebilmeleri için yeni bir adım attı.
Dört günlük video konferans yoluyla gerçekleştirilen toplantı sonucunda ülkelerin hem koronavirüs ile hem de iklim kriziyle mücadelede kullanabilecekleri 879 milyon dolar değerindeki 15 yeni projeye onay verildi.
Ayrıca toplamda 6,2 milyar dolarlık destek alması öngörülen 100’den fazla ülke listesine Afganistan ve Sudan’ın eklenmesine karar verildi.
‘Ülkelerin ihtiyaçlarına yanıt vermeli’
İcra Direktörü Yannick Glemarec, fonun “Covid-19 çağında iklim hedefini sürdürmek için önemli bir role sahip olduğunu” ve gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarına yanıt verme hızını ve verimliliğini artırmayı hedefleyeceğini söyledi.
Yönetim kurulu eş başkanı Nauman Bashir Bhatti ise iklim finansmanının pandemiden kurtulmak için çok önemli olacağını ve “bu zor zamanlarda bile” desteği artırmak için fonun kapsamının genişlemesi gerektiğini söyledi.
Küçük ada devletleri borç batağına sürüklendi
Fonun kapsamındaki değişiklik vaatleri, küçük ada devletlerinden gelen eleştiriler üzerine gerçekleştirildi. Küçük Ada Devletleri İttifakı görüşmeler sırasında ülkelerinin iklim krizinin sebep olduğu deniz seviyesi yükselmesi ve güçlü fırtınalar dışında bir de salgının yarattığı ekonomik yıkım ile mücadele etmek zorunda kaldığını belirtiyordu.
Üye devletler, salgın sebebiyle ülkelerinin borç batağına sürüklendiğini bu yüzde de fona her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu dile getirmişti.
Tartışma yaratan Redd+ programı
Yeşil İklim Fonu ada ülkeleri Antigua ve Barbuda’daki binaların kasırgalara karşı güçlendirilmesi ve Fiji’de yer alan Ovalau adasındaki tarım arazisine güneş enerji sistemi kurulması için önerilen üç projeye onay verdi.
Ayrıca Redd++ programı çerçevesinde Kolombiya ve Endonezya’daki ormansızlaşmanın azaltılmasının ödüllendirilmesine yeşil ışık yaktı. Bu proje ise 85 çevre grubundan tepki topladı.
Çevre grupları tarafından yapılan açıklamada fonun yalnızca kağıt üzerindeki değerler için değil aynı zamanda mücadelenin sürdürülebilir olmasını sağlayacak ve salgından kötü şekilde etkilenen yerli halkın güçlendirilmesi için kullanılması gerektiği belirtildi.
Ayrıca hükümetlerin fon için kağıt üzerinde oynamalar yaparak gerçekte olduğundan daha iyimser bir tablo çizdiklerine dikkat çekildi. Ancak Endonezya’daki Redd + programını destekleyen BM Kalkınma Programı, temel programın aldığı değerlerin geçerli olduğun konusunda ısrar ediyor.