İklim KriziManşet

[Yeşil Gazete Bonn’dan bildiriyor] İklim müzakerelerinde söz gençlerde: Fiji boğulmasın!

0

Bonn’da gerçekleştirilmekte olan iklim müzakereleri 13 Mayıs Cumartesi günü ikinci eylemi gördü. Gençlik örgütleri birleşimi YOUNGO, “Close the emissions gap!” (Emisyon açığını kapatın!) sloganı ile eylem yaptı.

Bilim insanları küresel ısınmanın yıkıcı etkileri ile karşılaşmamamız için küresel sıcaklık değişiminin, endüstri öncesi dönemlere oranla 1.5 dereceyi aşmaması gerektiğini söylüyor. Bunu sağlamak için yapılan çalışmalarda, ülkeler yapackları katkıları tanımlayan Ulusal Katkı Beyanları(NDC)’nı sundu. Ancak bu beyanlar eksiksiz yerine getirilse bile sıcaklık artışımın 1.5 dereceden fazla olacağı hesaplanıyor. NDC’lerdeki bu açık, emisyon açığı(emissions gap) olarak tanımlanıyor.

Çeşitli ülkelerden gençlik temsilcilerinin UNFCCC ve COP’taki çatı organizasyonu olan YOUNGO, bugün “Emisyon açığını kapatın!” sloganı ile eylem yaptı. 1.5 derece mümkündür diyen YOUNGO, bu hedef tutturulmazsa küresel ısınmadan şimdiden etkilenmeye başlayan küçük ada ülkelerinin sular altında kalabileceğini hatırlattı.

Gelecek yıl COP ‘a (Taraflar Konferansı) başkanlık yapacak olan Fiji de bu ada ülkelerinden biri, YOUNGO, Fiji ve diğer ada ülkelerinin yok olmaması için, bütün ülkelere NDC’lerini 1.5 dereceyi hedeflereyek yükseltme çağrısı yaptı.

 

Haber: Elif Cansu İlhan

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.