Yerkürenin en sıcak ocak ayı 2020’de yaşandı

Avrupa ve dünyanın büyük bir kısmında en sıcak kış ve bahar yaşanıyor. Copernicus'un yayınlamış olduğu rapora göre 2020'de sıcaklık küresel olarak 1981-2019 ortalamasına göre 0.64 °C daha fazla.

Avrupa merkezli Copernicus Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Mart 2020’de, Avrupa kıtasının büyük çoğunluğunda ve bunun yanı sıra Ukrayna ve Rusya’da sıcaklığın 1981-2010 ortalamasının üzerine çıktığını ve kışların önceki kışlara oranla daha az soğuk geçtiğini yazdı.

Copernicus‘un yayınlamış olduğu rapora göre 2020’de sıcaklık küresel olarak 1981-2019 tarihleri ortalamasına göre 0.64 °C daha fazlaydı.

En sıcak ocak ayı

Öte yandan rapora göre, geçtiğimiz aylarda dünyanın büyük bir çoğunluğu, 0.77°C ortalama ile, yerkürenin en sıcak ocak ayına tanıklık etti. Bu da Ocak 2020’nin 1981 ve 2010 yılları arası kaydedilen “normal” değerlerle kıyaslandığında bir hayli sıcak geçtiği anlamına geliyor. Bu değer, ayrıca Avrupa‘daki son 30 yılın mevsim normallerine göre de 3.1°C derece daha yüksekti.

Raporda; Rusya’dan Norveç‘e kadar olan bölgede beklenmedik bir sıcaklık artışıyla karşılaşıldığını, ocak ayında ise bunun 6 °C dereceyi bulduğu da belirtildi. Bu da, son 30 yılın bir diğer rekorunun kırıldığı anlamına geliyor.

Rapor, aralarında ABD, Kanada’nın doğusu, Japonya, Çin’in doğusu, Asya’nın güneydoğusu, Yeni Güney Galler ve Antartika‘nın bazı bölgelerinin de dahil olduğu, dünyanın başka pek çok bölgesinde, sıcaklığın ortalamanın üzerine çıktığının altını çizdi.

Son dokuz yılda yedi rekor

Sıcaklık seviyesinin yerkürenin tarihinde en yüksek olduğu yedi dönem, 2010-2019 aralığında gerçekleşti. Bunların beşi ise 2015 sonrasına ait.

1960 itibarıyla her on yıl bir öncekinden daha sıcak geçiyor. 2020 yılının ilk aylarındaki yükseliş, önümüzdeki on yılın da böyle gideceğini düşündürüyor. Durdurulamayan aşırı sera gazı salınımı, küresel ısınmanın asıl sorumlusu olarak görülüyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR