TürkiyeEnerjiManşet

Yenilenebilir enerji santrallerine verilen devlet destekleri azaltıldı

0

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim yatırımlarına verilen kilovatsaat başına fiyat alım garantileri TL’ye çevrilirken güneş santrallerine verilen destek yüzde 67, rüzgara verilen destek yüzde 40 geriledi.

Enerji Günlüğü’nün aktardığına göre rüzgar, güneş, su, biyokütle ve jeotermal kaynaklara dayalı elektrik üretim santrali yatırımcılarına sağlanan yenilenebilir enerji kaynakları destek tutarlarının, mevcut destekleme tutarlarının devreden çıkacağı Haziran 2021 sonrasında hangi seviyelerde olacağı netleşti.

Yerli ekipman kullanımına ilave destek

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararına göre yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) kapsamında, rüzgar, güneş, jeotermal, hidroelektrik ve biyokütleye dayalı elektrik üretim santrallerine verilen kilovatsaat başına alım garantisi desteklemeleri, uygulamanın sona ereceği 30 Haziran 2021 tarihinden itibaren de devam edecek.

YEK’e dayalı elektrik santrali yatırımcılarına verecek desteklemelerin süresi 10 yıl olmaya devam edecek. Yatırımlarda yerli ekipman kullananlara verilecek ilave destek tutarları da uygulanmaya devam edecek. Ancak yerli aksam destekleri de TL cinsinden belirlendi. Ve bu destekler beş yıllığına uygulanacak.

En yüksek destek jeotermal enerjiye

YEKDEM kapsamında en yüksek destekleme alım fiyatı, kilovatsaat başına 54 kuruş ile jeotermal kaynaklara dayalı santraller ile biyometanizasyon bazlı biyokütle santralleri için belirlendi.

En düşük destekleme fiyatı ise 32 kuruş ile rüzgar ve güneş enerjisine dayalı yatırımlar için belirlendi. Çöp gazı ve atık lastik bertarafının yan ürünlerine dayalı BES’ler de kilovatsaat başına 32 kuruş ile en düşük YEK desteği sağlanacak santral türleri arasında yer aldı.

Üç grupta toplandı

YEKDEM uygulaması kapsamında biyokütleye dayalı elektrik üretim santrallerine verilecek destekler, kullanılan teknoloji ve yönteme göre üç farklı grup altında belirlendi. Bunlar lastik yakma sonucu elde edilen ürünler ile çöp gazına dayalı BES’ler, biyometanizasyon tesisleri ve termal bertaraf olarak kaydedildi.

Çöp gazı ve açtık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan yan ürünlerden elde edilen kaynaklara dayalı biyokütle santralleri, kilovatsaat başına 32 kuruş ile en düşük YEK desteği verilecek BES’ler olarak belirlendi.

Biyometanizasyon yöntemini kullanan santrallere verilen BES’ler kilovatsaat başına 54 kuruş ile en yüksek desteği alacak. Belediye atıklardı, bitkisel yağ atıkları, gıda ve yem değeri olmayan tarımsal atıklar, endüstriyel odun dışı orman ürünleri, sanayi atık çamurları ile arıtma çamurlarının termal bertarafına dayalı biyokütle santrallerine sağlanacak destek tutarı ise kilovatsaat başına 50 kuruş olacak.

Eski fiyatların gerisinde kaldı

Türk Lirası bazında belirlenen yeni destekleme fiyatları, eski YEKDEM fiyatlarının ciddi oranda altında kaldı. Düzenlemeyle; bugünkü kurlarla kilovatsaat başına 97 kuruş destek alan güneş santrallerine uygulanan destekleme fiyatları yüzde 67 azalışla 32 kuruşa geriledi.

Halen 53 kuruş ödenen rüzgar santrallerine verilen destek yüzde 40 düşüşle, 32 kuruşa çekilirken hidroelektrik santrallerine verilen destekleme fiyatı yüzde 25 azaltılarak 40 kuruş seviyesine düşürüldü.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.